Apteekkari
maanantai 25.11.2024

Yksi tarina: Yhä paheneva uniongelma


ISTOCKPHOTO 13.04.2015 13:41

Rouva haki apteekista lääkkeitä unettomuuteen ja vapinaan ja kysyi samalla piristykseksi ginseng-valmistetta. Lue, mitä siitä seurasi.

Tositarinan apteekin arjesta kertoo farmaseutti Sanna Toholammin apteekista:

Työskentelin reseptintoimituksessa, kun tuttu rouva tuli hakemaan Propral-lääkettä itselleen. Sitä oli määrätty hänelle ehkäisemään tykyttelyä ja tärinää.

Siinä jutellessamme selvisi, että rouvalla oli käytössään myös paljon muita lääkkeitä. Hän kertoi käyttävänsä yhä pahenevaan uniongelmaansa säännöllisesti Ketipinoria ja Lyricaa, joiden annostusta oli vähitellen nostettu, sekä tarvittaessa Opamox- ja Xanor depot -lääkkeitä.

Ilman rouvan kertomaa en olisi tiennyt, että hänelle oli määrätty noinkin paljon psyykenlääkkeitä nimenomaan univaikeuksiin. Resepteistä puuttui – kuten niin usein puuttuu – selkeä indikaatio.

Rouva oli jo lähdössä pois, kun hän pysähtyi luontaistuotehyllyn ääreen. Hän kyseli, löytyisikö meiltä minkäänlaista ginseng-valmistetta, hän oli käyttänyt sellaista jo pidempään helpottamaan päivisin kokemaansa väsymystä.

Hälytyskellot alkoivat soida päässäni. Kysyin heti, oliko rouvalla verenpainetautia, silloin ginsengiä ei saa käyttää. Hän sanoi, että ei.

Koska rouvan lääkitys oli kuitenkin aika monenkirjava, ja hän kyseli luontaistuotetta, joka ei jokaiselle kaduntallaajalle sovi, kysyin, saisinko varmistaa hänen lääkityksensä yhteensopivuuden tietokannoistamme.

Se hälyttikin heti C-luokan interaktiota ginsengin ja rouvan käyttämän masennuslääke Moklobemidin kanssa. Yhdessä nämä valmisteet aiheuttavat unettomuutta, tykyttelyä ja vapinaa.

Kun kerroin tästä rouvalle, hän oli hyvin yllättynyt. Voisiko tavallisesta ruokakaupasta ostettu ”vaaraton tuote” vaikuttaa tosiaan näin paljon? Hän oli etsinyt luontaistuotteesta apua päivittäiseen väsymykseensä, joka paheni sitä mukaa, kun yöllinen unettomuus lisääntyi.

Kehotin häntä lopettamaan ginsengin käytön heti. Jos hän nukkuisi paremmin, ehkä päivällä koettu väsymyskin helpottaisi. Kehotin häntä samalla myös seurailemaan verenpainettaan, sillä Propralin painetta alentava teho saattaisi nyt lisääntyä. Kehotin häntä myös kertomaan asiasta omalle lääkärilleen.

Tapasin rouvan paria kuukautta myöhemmin ja kysyin, oliko hän huomannut voinnissa eroa ginsengin lopetuksen jälkeen. Hän nyökkäsi tyytyväisenä.

Kollegalleni rouva kertoi vielä hiukan myöhemmin, että Lyrica oli lopetettu häneltä nyt kokonaan. Propralista hän ei ollut vielä itse uskaltanut luopua, mutta käytti siitä pienintä mahdollista annosta. Pelättyä tykyttelyä ei ollut enää esiintynyt.

Kyselemme aina asiakkailtamme heidän muusta lääkityksestään, kun he etsivät itselleen sopivaa tuotetta palveluvalinnasta.

Pienen paikkakunnan apteekissa on vielä se etu, että tunnemme asiakkaamme hyvin. Minä olen apteekin henkilökunnasta toiseksi ”nuorin”, ja minäkin olen ollut täällä töissä 17 vuotta!

Yskänlääkehyllyllä tulee toisinaan sanotuksi asiakkaalle, että älähän näistä apua etsi, sinullahan on astmalääkkeet käytössä!

Tässä tapauksessa oli kuitenkin onnea matkassa. Jos rouva ei olisi itse kertonut unettomuudestaan, en olisi sitä voinut reseptien perusteella tietää, enkä olisi osannut auttaakaan oikein."

Apteekkarilehti julkaisee todellisia tarinoita apteekin asiakaskohtaamisista. Jos tahdot kertoa omasi, otathan yhteyttä (toimitus@apteekkari.fi)

Takaisin