Apteekkari
maanantai 29.04.2024

Yhteisöpatentti askeleen eteenpäin


15.12.2009 10:41

Uusin käänne Euroopan unionin yhteispatentin synnytyksessä ei vielä saa lääketeollisuutta riemuitsemaan asiasta.

Uutistoimistojen hehkuttama "läpimurto" Euroopan unionin yhteisöpatentin synnytyksen etenemisessä joulukuun toisella viikolla saa Lääketeollisuus ry:n lakimieheltä Tiina Aitlahdelta varovaisen myönteisen vastaanoton.

- Kukaan ei vielä tiedä, kuinka nopeasti hanke tästä etenee ja milloin sillä tulee tosiasiassa olemaan käytännön merkitystä. Nyt linjattiin vasta pääperiaatteita, mutta askel eteenpäin tämä toki on, Aitlahti kertoo.

Vuodesta 2000 lähtien valmistelussa olleen yhteisöpatentin ideana on, että patentoija voisi hakea patenttia koko EU:n alueelle keskitetysti. Myös mahdolliset patenttiriidat selvitettäisiin keskitetyssä, suunnitteilla olevassa Euroopan patenttituomioistuimessa.

Hanke on kaatunut jatkuvasti jäsenmaiden välisiin ristiriitoihin, eikä se vieläkään ole täysin selvillä vesillä. Sovittelematta on muun muassa kieli- ja maksukysymyksiin liittyviä kiistoja, Aitlahti kertoo.

Mikäli uusi patenttimenetelmä ja tuomioistuin syntyisivät, ne voisivat säästää yrityksiltä merkittävästi paitsi aikaa ja vaivaa, myös tuntuvasti rahaa. EU pitää tätä tärkeänä yrittäessään turvata EU:n kilpailukyvyn, ja paineet sen synnyttämiselle ovat kovat. Patentin hakeminen EU:ssa maksaa tällä hetkellä moninkertaisesti Yhdysvaltoihin tai Japaniin verrattuna. (IK)


 

Takaisin