Apteekkari
sunnuntai 24.11.2024

Virus voi kukistaa syövän


INGIMAGE 18.12.2015 14:19

Immunologiset hoidot voivat parantaa syöpäpotilaita, joilla ei aiemmin ollut toivoa. Aivan uusi ryhmä lääkkeitä ovat onkolyyttiset virukset.

Imlygic (talimogene laherparepvec eli T-VEC) on ensimmäinen syövän hoitoon tarkoitettu viroterapia, joka on saanut myyntilupaa puoltavan lausunnon Euroopan lääkevirastolta.

Kyseessä on herpes-viruksesta geneettisesti muunneltu lääke, jonka teho ja turvallisuus on osoitettu levinneen melanooman hoidossa. Yhdysvalloissa lääke sai myyntiluvan lokakuussa. EU-myyntilupa vaatii vielä vahvistuksen Euroopan komissiolta.

Onkologian professori Akseli Hemminki näkee, että Imlygic on merkittävä lisä syövän lääkearsenaaliin.

– Vaikuttaa siltä, että osalla potilaista lääke voi jopa parantaa taudin kokonaan. Useimmilla potilailla sitä tullaan todennäköisesti käyttämään yhdessä muiden syöpälääkkeiden kanssa, hän arvioi.

Maailmalla tutkitaan kiivaasti myös muita onkolyyttisia viruksia. Näitä viruksia on muunneltu geneettisesti niin, että ne pystyvät lisääntymään vain syöpäsoluissa.

Onkolyyttiset virukset tappavat syöpäsoluja tehokkaasti. Terveissä soluissa ne eivät lisäänny, joten ne eivät aiheuta ihmiselle tautia ja ovat muutenkin hyvin siedettyjä.

Hemminki johtaa Helsingin yliopistossa tutkimusryhmää, joka tutkii geneettisesti muunneltujen adenovirusten käyttöä syövän hoidossa. Muutama lupaava molekyyli on jo edennyt kliinisiin tutkimuksiin. Erityisesti niitä on tarkoitus tutkia melanoomassa, rintasyövässä, munasarjasyövässä ja keuhkopussin syövässä mesotelioomassa.

Immunologisilla hoidoilla huomattavan pitkäkestoisia hyötyjä

Virukseen pohjautuvat lääkkeet kuuluvat immunologisiin hoitoihin, jotka ovat mullistamassa levinneen syövän hoidon. Viime vuosina on kehitetty useita immuunivasteen muuntajia, jotka salpaavat puolustusjärjestelmän ”jarruja” ja saavat näin elimistön hyökkäämään itse syöpäsoluja vastaan.

– Noin yhdellä neljästä potilaasta hyöty on huomattavan pitkäkestoinen. Heidän kohdallaan voisi puhua jopa parantavasta hoidosta, Hemminki kuvailee.

Levinneen melanooman hoitoon on hyväksytty kolme immuunivasteen muuntajaa: ipilimumabi, nivolumabi ja pembrolitsumabi. Niillä on Hemmingin mukaan hoidettu Suomessa jo vähintään kymmeniä potilaita. Useita vastaavalla mekanismilla toimivia lääkkeitä on tulossa markkinoille.

Lääkkeitä on tutkittu aluksi melanooman hoidossa, mutta ne näyttävät toimivan monissa muissakin syöpätaudeissa.

Hemminki uskoo, että myös Imlygic saa tulevaisuudessa lisää käyttöaiheita. Kaikille potilaille immunologisista lääkkeistä ei kuitenkaan ole hyötyä. Hemminki toivookin, että tulevaisuudessa löytyy merkkiaineita, joiden avulla potilaalle voidaan valita juuri hänelle sopiva hoito.

Toistaiseksi korkea hinta on hidastanut immunoterapian yleistymistä. Imlygic-hoidon hintaa Hemminki pitää kuitenkin kohtuullisena: se on Yhdysvalloissa noin 65 000 dollaria eli 60 000 euroa potilaalta.

– Mielestäni meillä on tähän varaa.

Takaisin