Virtsankarkailun hoitosuositus uusittiin
19.12.2011 12:09
Virtsankarkailun yhteydessä on tärkeää selvittää, ettei vaivan taustalla ole hoitoa vaativaa muuta sairautta, muistuttaa päivitetty Naisten virtsankarkailun Käypä hoito -suositus.
Varsinkin Iäkkäiden tutkimukseen ja hoitoon on kiinnitetty huomiota päivityksessä.
Sosiaalista tai hygieenistä haittaa aiheuttavista virtsankarkailuongelmista kärsii jopa joka viides 35–55-vuotias nainen, iäkkäämmillä naisilla vaiva on vieläkin yleisempi.
Käypä hoito -työryhmä kannustaa lantionpohjan lihasharjoitteluun. Siitä on hyötyä kaikissa virtsankarkailun muodoissa (ponnistus-, pakko- ja sekamuotoiset). Lantionpohjan ja muusta lihasvoimaharjoittelusta on todettu olevan apua virtsankarkailuun yli 70-vuotiaillakin naisilla.
Elintapojen muuttamisella voidaan ehkäistä virtsainkarkailun kehittymistä: painonhallinta, lihaskunnon ylläpito, tupakoinnin lopettaminen ja ummetuksen hoito parantavat tilannetta.
Pakkovirtsankarkailun oireita voidaan lievittää antikolinergisillä ja antimuskariinilääkkeillä. Hoidossa käytettäviä uusia lääkkeitä ovat darifenasiini ja fesoterodiini. Antikolinergien käytössä tulee kuitenkin noudattaa erityistä varovaisuutta iäkkäillä.
Ponnistuskarkailun hoidossa lääkkeiden merkitys on vähäinen, mutta niin sanotuilla vähän kajoavilla nauhaleikkauksilla (TVT) on pitkäaikaisen seurannan perusteella saatu hyviä tuloksia.
Koska virtsankarkailusta aiheutuu kustannuksia niin potilaalle kuin yhteiskunnalle, on päivitettyyn suositukseen lisätty myös virtsankarkailun hoitojen taloudellinen arviointi. (MS)
Suositus ja potilasversio kokonaisuudessaan >
Takaisin
Kommentit