Apteekkari
torstai 16.05.2024

Viitehinta kuohi eturauhaslääkkeet


21.01.2010 08:31

Neljä viitehintakautta ovat haukanneet eturauhassyövän hoitoon käytettävien bikalutamidivalmisteiden hinnoista yli 85 prosenttia.

AstraZenecan alkuperäisvalmiste Casodex ei ole pysynyt bikalutamidivalmisteiden kilpailussa mukana.

– Emme voi kuin ihmetellä, onko kyse pysyvästä laskusta, vai onko kyseessä enemmänkin geneeristen kilpailijoiden keino haalia markkinaosuutta, AstraZenecan Suomen maajohtaja Jyrki Lönnfors sanoo.

Yli puolella hintojaan ovat ensimmäisen viitehintavuoden aikana joutuneet laskemaan myös venlafaksiini-, risperidoni-, olantsapiini-, pantopratsoli-  ja atorvastatiinivalmisteet, mikäli ovat halunneet pysyä viitehintaputkessa.

Ne, jotka alennuksiin eivät ole joka kaudella lähteneet, ovat saaneet maksaa siitä myynnissänsä.

Näin on käynyt muun muassa Casodexille, Pfizerin Lipitorille ja useille muille alkuperäisvalmisteille. Vuoden alusta voimaan tulleessa viitehintakaudessa bikalutamidivalmisteiden viitehinnan ja Casodexin ero on kasvanut joissakin pakkauksissa jo 112 euroon. 

AstraZenecan euromääräinen kokonaismyynti laski IMS:n tilastojen mukaan vuonna 2009 lähes yhdeksän prosenttia (– 8,7 %) edellisvuoteen verrattuna. Pfizerilla laskua tuli tuplasti, – 17,4 prosenttia. Molemmat yhtiöt pitävät viitehintaa laskun tärkeimpänä, jopa ainoana, selittäjänä. (IK)

Aiheesta lisää tällä viikolla ilmestyvässä Apteekkarilehdessä.

Takaisin