Apteekkari
keskiviikko 27.11.2024

Valvira ohjeisti sosiaali- ja terveydenhuollon työnantajia

01.02.2010 11:27

Lääketieteen, hammaslääketieteen ja farmasian opiskelijat saavat toimia tilapäisesti terveydenhuollon ammattihenkilön tehtävissä asetuksen rajoitusten mukaisesti, Valvira muistuttaa tiedotteessaan kunnille, kuntainliitoille ja sairaanhoitopiireille.

Lääketieteen opiskelija voi toimia terveyskeskuksessa tai erikoissairaanhoidossa, kun hän on suorittanut hyväksytysti vähintään viiden ensimmäisen vuoden opinnot. Päivystäjänä toimiessaan hänelle nimetään takapäivystäjä, jonka on oltava viivytyksettä tavoitettavissa ja tarvittaessa saavuttava paikalle.

Neljän ensimmäisen vuoden lääketieteen opinnot suorittanut opiskelija saa työskennellä ainoastaan erikoissairaanhoidossa ja terveyskeskuksen vuodeosastolla. Hän ei voi toimia esimerkiksi terveyskeskuksen avovastaanotolla. Jos opiskelija päivystää, hänen on toimittava laillistetun lääkärin rinnalla.  Puhelinpäivystys ei riitä.

Hammaslääketieteen opiskelija voi toimia tilapäisesti hammaslääkärin tehtävissä, kun hän on suorittanut hyväksytysti vähintään neljään ensimmäisen vuoden opinnot.

Kaikilta lääketieteen opiskelijoilta edellytetään sen erikoisalan opintojaksot, johon kuuluvissa tehtävissä he toimivat. Opiskelijoilla on suoritettujen opintojen perusteella oltava riittävät edellytykset kyseessä olevan tehtävän hoitamiseen.

Opinnot vanhenevat kymmenessä vuodessa

Kun opintojen aloittamisesta on kulunut yli kymmenen vuotta, opiskelija ei enää saa toimia terveydenhuollon ammattihenkilön tehtävissä sijaisena. Korkeakoulu määrittelee opintojen aloitusajankohdan ja ilmoittaa sen Valviralle samalla, kun se ilmoittaa lääketieteen, hammaslääketieteen ja farmasian opiskelijoiden opintosuoritukset. Muiden alojen opiskelijoita ei merkitä Valviran Terhikki-rekisteriin, joten tiedot on tarkistettava opiskelijan opintorekisteriotteesta.

Muun terveysalan opiskelija voi tilapäisesti toimia laillistetun ammattihenkilön tehtävässä suoritettuaan 2/3 osaa opinnoista. Farmasiassa vaatimuksena ovat yliopiston määräämät perus- ja aineopinnot ja opintoihin kuuluvan harjoittelun aloitus.

Työnantajan arvioitava opiskelijan valmiudet

Työnantajan velvollisuus on arvioida jokaisen työhön tulevan opiskelijan valmiudet, joiden perusteella työnantaja määrittelee tarkasti opiskelijan tehtävät, toiminnan rajat ja velvoitteet. Työnantajan vastaa myös sen varmistamisesta, että opinnot on suoritettu hyväksyttävästi. Näin siinäkin tapauksessa, että käytetään vuokratyövoimaa.

Opiskelijalla on oltava samassa toimintayksikössä työskentelevä ohjaaja, joka on laillistettu ammattihenkilö. Hänen tulee seurata, ohjata ja valvoa opiskelijan toimintaa ja puuttuu viipymättä mahdollisesti toiminnassa ilmeneviin epäkohtiin. Tilapäinen toiminta laillistetun ammattihenkilön tehtävissä tulee keskeyttää välittömästi, jos potilasturvallisuus vaarantuu.

Viive vaadittavien opintojen suorittamisesta rekisteröintitiedon saapumiseen opiskelijalle on noin 2 viikkoa, touko-kesäkuun vaihteen ruuhkassa hiukan pitempikin.

Tietoja Terhikki-rekisteristä saa puhelimitse numeroista (09) 7729 2123, -153, -164 ja -444 tai sähköpostitse osoitteesta terhikki(at)valvira.fi. Rekisterin verkkoselaimen kautta käytettävä julkinen tietopalvelu tulee avoimeen käyttöön tämän vuoden syyskuun alkuun mennessä, Valvira lupaa tiedotteessaan. (EK)

Lisätietoja Valviran verkosivuilla >

Lähde: Valviran tiedote 1.2.2010

Takaisin