Apteekkari
sunnuntai 28.04.2024

Valvira kehottaa työnantajia tarkkuuteen


18.11.2009 10:52

Sosiaali-ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston, Valviran, tietoon on tullut kaksi tapausta, joissa terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisterin, Terhikki-rekisterin ote on väärennetty.

Ensimmäisessä tapauksessa lähihoitaja oli virkaa hakiessaan antanut työnantajalle Terhikki-rekisteriotteen, jonka mukaan hänet oli merkitty rekisteriin sairaanhoitajana. Työnantaja otti yhteyttä Valviraan tarkistaakseen kyseistä henkilöä koskevia tietoja, jolloin kävi ilmi, että työnantajalle esitetty rekisteriote oli virheellinen. Tapaus on poliisitutkinnassa.

Toisessa tapauksessa henkilö oli esittänyt työnantajalleen Terhikki-rekisteriotteen, jonka mukaan hänet oli merkitty rekisteriin sairaanhoitajana. Työnantaja tarkisti henkilön tietoja Valvirasta, jolloin kävi ilmi, että henkilöä ei ole merkitty Terhikki-rekisteriin. Henkilön esittämän rekisteriotteen rekisterinumeron perusteella selvisi, että rekisteriotteen tiedot kuuluvat toiselle, rekisteriin merkitylle terveydenhuollon ammattihenkilölle. Valvira on tehnyt tapauksesta tutkintapyynnön poliisille.

Valvira haluaa kiinnittää työnantajien huomiota siihen, että on tärkeää tarkistaa terveydenhuollon ammattihenkilön ammattipätevyys työhön ottamisen yhteydessä. Terhikki-rekisteriin on 1.3.2009 alkaen tallennettu tietoja myös lääketieteen, hammaslääketieteen ja farmasian opiskelijoista, jotka jo suorittamiensa opintomäärien perusteella ovat oikeutettuja toimimaan sijaisina.

Pätevyyden voi tarkistaa puhelimitse tai sähköpostitse Valvirasta (puh. 09 7729 2123, -153, -164 tai terhikki@valvira.fi). Ensi vuoden aikana Valvira avaa internet-selainpohjaisen julkisen tietopalvelun, jonka kautta terveydenhuollon ammattihenkilön ammattipätevyyden voi tarkistaa keskusrekisteristä. Hakuehtoina tulevat olemaan nimi tai rekisteröintinumero. (TK)

Valviran tiedote >

Takaisin