Apteekkari
sunnuntai 24.11.2024

Vaasalaisapteekki: ”Lääkehoidon arviointi on apteekkien parasta osaamista”


MARIA HAUTALA 29.06.2017 10:00

Vaasan Palosaaren apteekissa toivotaan, että apteekin lääkehoidon osaaminen otettaisiin osaksi sote-palveluita.

Kun proviisori Maria Hautala aloitti apteekkariuransa Vaasan Palosaaren apteekissa maaliskuussa, tunnelma kaupungissa oli pettynyt mutta sinnikäs.

Vain muutamaa kuukautta aikaisemmin maakunta oli saanut tylyn päätöksen Vaasan, ainoan ruotsiksi laajasti palvelevan keskussairaalan laajan päivystysoikeuden menettämisestä.

Vaasan asukkaista noin joka neljäs tai viides puhuu äidinkielenään ruotsia – koko Pohjanmaan maakunnan alueella yli puolet – joten sairaalan sekä fyysinen että henkinen merkitys lähialueen ihmisille on iso.

– Täällä ollaan kuitenkin yhä sitä mieltä, ettei taistelu sairaalasta ole ohi, vaan se jatkuu. Täällä tehdään innokkaasti töitä hyvin menestyvän kotiseudun puolesta ja toki myös ruotsin kielen aseman puolesta, Hautala kertoo.

Lääkehuollon pohdinta on aloitettu

Sote-työ jatkuu Pohjanmaalla myös lääkehuollon pohdinnalla. Alustavaa työtä on tehty jo omassa lääkehuollon alatyöryhmässä.

Työryhmä luovutti väliraporttinsa muutosjohtajille huhtikuussa. Siinä korostettiin apteekin integraatiota muuhun terveydenhuoltoon muun muassa arviointipalveluiden ja annosjakelun tuottajana.

Annosjakelua hyödynnetään Pohjanmaalla vielä hyvin vähän: THL:n selvityksen mukaan lähes 75 prosentilla kotihoidon ja ympärivuorokautisen palveluasumisen toimintayksiköistä ei ole yhtään asiakasta annosjakelun piirissä.

Raportissa esitettiin myös ajatus apteekkien tuottaman tiedon hyödyntämisestä lääkehoitojen onnistumisen arvioinneissa.

Palosaaren apteekkari Maria Hautala toivoo, että näin tosiaan tehtäisiin.

– Lääkehoitojen arviointi on apteekkien parasta osaamista, tätä osaamista voisi käyttää sote-palveluiden tuottamisessakin hyväksi, hän sanoo.

Matala kynnys tulla, paljon iloa kohtaamisista

Palosaaren apteekki tarjoaa apteekin lisäpalveluina manuaalista annosjakelua, lääkkeiden kotiinkuljetusta ja lääkityksen tarkistuksia.

Hautala toteaa, että usein apteekki tarjoaa etenkin iäkkäämmille myös tärkeän kohtaamispaikan.

– Meillä käy joka päivä vanhuksia juttelemassa: voisi siis ajatella, että tarjoamme paitsi lääkkeitä, myös elämäniloa, ja näemme nopeasti, jos jonkun vointi huononee. Apteekki auttaa lähelläsi -ajatus toteutuu mielestäni hyvällä tavalla tässä ihmisten kanssakäymisessä ja lääkehoidon seurannassa!

Hautala muistuttaa, että sotessa kannattaakin muistaa apteekin matalan kynnyksen saavutettavuus: apteekissa asiakas pääsee terveydenhuollon ammattilaisen juttusille aikaa varaamatta ja usein jonottamatta.

Takaisin