Uusien apteekkien perustaminen etenee
11.12.2019 14:05
Suomeen on perustettu parissa vuodessa ainakin kaksikymmentäviisi uutta apteekkia. Yksi niistä on Vesa Kujalan johtama Kotoapteekki Mäntsälässä.
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on perustanut eri puolille Suomea ainakin 25 uutta apteekkia. Parhaillaan pohditaan, tarvittaisiinko myös Ouluun ja Poriin lisää apteekkipalveluja.
Joissakin lupaprosessit ovat vielä kesken, mutta esimerkiksi Mäntsälässä apteekkien määrä kaksinkertaistui elokuussa. Uutta Kotoapteekkia johtaa apteekkari Vesa Kujala.
Kun Fimea kesällä 2017 päätti perustaa toisen apteekin Mäntsälään, Kujala toimi proviisorina Lauttasaaressa Lauttiksen apteekissa. Sitä ennen hän työskenteli pari vuotta Apteekkariliiton farmaseuttisena johtajana.
Ennen Apteekkariliittoa Kujala teki pitkän ja monipuolisen uran lääketeollisuudessa. Siellä tehtävät ja vastuut olivat kasvaneet vuosi vuodelta.
Samalla oma asennoituminen esimiehenä työskentelyyn muuttui entistä nöyremmäksi ja kuuntelevammaksi.
– Olin nuorempana tulosorientoitunut ja suoraviivainen. Nyt päivittäiset onnistumiset ja niistä kiittäminen ovat tärkeä osa työtä. Tiimi kaipaa palautetta. Minulla on ollut hyviä alaisia, jotka ovat koulineen näkemään, missä minun on pitänyt kehittyä ja miten.
Uutta apteekkia ei kaivattu
Päätös uuden apteekkin perustamisesta Mäntsälään ei ollut viranomaisille itsestäänselvyys. Paikkakunnan apteekki sai ylistystä asiakkailta ja kunnalta, eikä kunnassa nähty tarvetta toiselle.
Kun uuden apteekin lupa pantiin sitten hakuun, Kujala haki. Apteekin perustaminen tietäisi taas uusia haasteita ja mahdollisuutta oppia, ja Mäntsälä olisi sopivan matkan päässä kotoa Espoosta.
Mäntsälän ja lähikuntien asukkailla on nyt kaksi kilpailevaa apteekkia 300 metrin päässä toisistaan. Viikonloppuisin toinen avaa aiemmin, toinen palvelee myöhempään.
Kujalan Kotoapteekki toimii vanhan Lahdentien länsipuolella samassa rakennuksessa kuin Citymarket, Alko ja Posti. Mäntsälän ykkösapteekki sijaitsee tien itäpuolella, terveysaseman vieressä.
Vaikka molemmilla on erinomainen sijainti, haastajan asema on aina vaikea. Suomessa asiakkaiden apteekkiuskollisuus on erittäin vahva. Noin 90 prosenttia suomalaisista käyttää aina samaa apteekkia.
Kujala uskoo, että tilaa kasvulle kuitenkin löytyy.
– Apteekkeina teemme toki yhteistyötä asiakkaan lääkehoidon parhaaksi ja samalla kilpailemme ammatillisesti. Uskon, että uusien asiakkaiden määrä kasvaa, ympäristökunnista tullaan selvästi asioimaan Citymarkettiin ja samalla sitten Kotoapteekkiin.
Työntekijät löytyivät helposti
Kotoapteekki työllistää apteekkarin lisäksi kymmenen ammattilaista. Kaikki vakituiset työntekijät ovat mäntsäläläisiä. Vuokratyöntekijöitä tulee myös lähikunnista Keravalta, Järvenpäästä ja Lahdesta.
Vaikka apteekkialalla kärsitään yleisesti työvoimapulasta, Mäntsälässä ei. Kujalan ei tarvinnut edes ilmoittaa avautuvista paikoista ennen kuin ne olivat jo täynnä.
– Osa työntekijöistämme oli aiemmin töissä vähän kauempana, ja kun kotikuntaan aukesi paikkoja, niin ymmärrettävästi moni halusi vaihtaa.
Hyvästä työvoimasta huolimatta yrittäjän päivät ovat pitkiä. Kujala on nyt saanut raivattua itselleen yhden vapaapäivän viikossa. Alkukuukaudet menivät ilman vapaapäiviä, noin 70 viikkotyötunnin tahtia.
– Olihan se rutistus, ei sitä olisi kauan kestänyt. Ja yhden asian siinä alkutohinassa unohdin, jonka olin ottanut vastuulleni, eli vesiautomaatin tilaamisen. Se saatiin sitten kolmisen viikkoa avajaisten jälkeen, Kujala
naurahtaa.
Farmaseuttipula ei koske Mäntsälää. Työntekijät löytyivät ilmoittelemattakin.
Mäntsälän Kotoapteekki
- Kunnan toinen apteekki, avattiin elokuussa 2019
- Työllistää kymmenen ihmistä
- Palvelee joka päivä
- Astman, diabeteksen sydäntautien ja syöpätautien yhdyshenkilöt
- Yksilöllistä vieroituspalvelua tupakoinnin lopettamisen tueksi
- Keusote-kuntayhtymässä 10 terveysasemaa, lähimpään alle kilometri