Uusi lautasmalli ja vähemmän suolaa
23.01.2014 13:51
Valtion ravitsemusneuvottelukunnan tänään julkaisemat uudet ravitsemussuositukset noudattavat pääosin viime syksynä julkaistuja pohjoismaisia suosituksia.
Suolan saantisuositus on alempi eli 5 g/vrk, kun pohjoismaisissa suosituksissa se on 6 g/vrk. Muuten uudistetut suositukset eivät tuo ravintoainetasolla paljoakaan uutta pohjoismaisiin ravitsemussuosituksiin.
D-vitamiinin saantisuositusta on hieman nostettu yli 2-vuotiailla ja aikuisilla sekä iäkkäillä henkilöillä. Myös seleenin päivittäistä saantisuositusta on nostettu hiukan.
Suosituksissa kiinnitetään huomiota rasvan ja hiilihydraattien laatuun. Niissä korostetaan pehmeiden rasvojen riittävää osuutta ja ohjeistetaan, että hiilihydraatit tulisi saada pääosin kuitupitoisista ruoka-aineista.
- Suositusten toteutumisen suurimpia haasteita ovat rasvan laadun paraneminen - erityisesti kovien rasvojen korvaaminen kasviöljyillä, kuidun saannin lisääminen ja suolan saannin vähentäminen sekä energian saannin ja kulutuksen tasapainottaminen, toteaa valtion ravitsemusneuvottelukunnan puheenjohtaja Jaana Husu-Kallio.
Hän on vakuuttunut siitä, että vaikka tavoitteet ovat tiukat, voidaan ne pitkäjänteisellä eri toimijoiden yhteistyöllä ajan myötä saavuttaa. Valintojen tueksi on tuotettu uusi ruokakolmio ja lautasmalli.
ERJA ELO
Takaisin