Uusi hallitus satsaa lääkehoitojen onnistumiseen
28.05.2015 12:34
Eilen julkaistussa hallitusohjelmassa halutaan vahvistaa lääkehoidon kokonaisarviointia.
Lääkehoidon kokonaisarviointi -palvelu (LHKA) saa tukea uudelta hallitukselta. Eilen julkaistussa hallitusohjelmassa todetaan, että lääkehoidon kokonaisarviointia vahvistetaan.
LHKA on lääkärin työn tueksi suunniteltu farmaseuttinen palvelu, jossa ratkotaan erilaisia lääkehoitoon liittyviä ongelmia ja varmistetaan, että potilaan lääkitys on tarkoituksenmukainen.
LHKA-erityispäteviä farmaseutteja ja proviisoreita on nykyisin hiukan alle 200. Palvelua on tarjolla noin 80 apteekissa.
Ohjelmassa todetaan myös, että hallitus ”toteuttaa rationaalisen lääkehoidon toimeenpano-ohjelman, jonka tarkoituksena on parantaa potilaan kokonaisvaltaisen hoidon toteutumista, parantaa ihmisten toimintakykyä sekä luoda edellytykset kustannustehokkaalle lääkehoidolle niin potilaan kuin yhteiskunnan näkökulmasta”.
Suomen Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen on tyytyväinen kirjaukseen.
– Lääkehoidon kokonaisarviointia koskeva kirjaus on varsin myönteinen, samoin kirjaus rationaalisen lääkehoidon toimeenpano-ohjelmasta. Apteekit ovat keskeinen toimija molemmissa kirjauksissa, Hirvonen toteaa.
LHKA on tutkitusti hyödyllinen palvelu
LHKA-palvelun hyödyllisyyttä on tutkittu muun muassa OLKA-kokeiluhankkeessa (Oikea lääkehoito kokonaisarvioinnin avulla), jossa toteutettiin 50 arviointia Hyrynsalmella ja Taivalkoskella.
Tutkimuspotilailla oli yhteensä 607 lääkehoitoa, joista 304:een tehtiin muutosehdotuksia tai huomioita. Muutoksia toteutettiin yhteensä 289, eli keskimäärin kuusi jokaista potilasta kohti.
Yli puolet osallistujista koki vointinsa kohentuneen tai lääkitykseen liittyvän ongelman ratkenneen arvioinnin seurauksena. Potilaiden vointi ei myöskään huonontunut, vaikka lääkitystä vähennettiin tai muutettiin.
Taloudellista hyötyä arvioinnista oli 90 prosentille potilaista: kolmessa kuukaudessa säästö oli Kelalle keskimäärin 51 euroa ja asiakkaalle 76 euroa.
Aloitteen lääkehoidon kokonaisarviointiin voi tehdä potilas, omainen tai potilaan hoitava taho. Arviointiin tarvitaan lääkärin lähete. Lääkäri saa arvioinnista raportin mahdollisia lääkitysmuutoksia varten.
Lue lisää LHKA-palvelusta: Tolkkua lääketokkuraan (julkaistu 7.10.2011 Apteekkarilehdessä).
Apteekkarilehti on julkaissut todellisia esimerkkejä LHKA-tapauksista vuodesta 2009 lähtien. Viime ja tänä vuonna julkaistut tapauskertomukset löytyvät Apteekkarilehden verkkosivuilta >.
Takaisin