Uudet kolesterolilääkkeet herättävät asiantuntijan odotukset
28.08.2015 11:32
”Lääkkeiden vaikutusmekanismi on mielekäs ja lupaava”, toteaa Sydänliiton ylilääkäri Mikko Syvänne. Hän kaipaa kuitenkin vielä näyttöä lääkkeiden todellisesta vaikuttavuudesta valtimosairauksien ehkäisyyn.
Kolesterolin lääkehoitoon ollaan saamassa vuosikymmenten odotuksen jälkeen aivan uudella tavalla vaikuttava vaihtoehto.
Kyseessä ovat pistoksena annettavat evolokumabi (Repatha, Amgen Europe B.V.) ja alirokumabi (Praluent, Sanofi-Aventis), jotka on tarkoitettu hyperkolesterolemian ja sekamuotoisen dyslipidemian hoitoon.
EMA on puoltanut lääkkeiden myyntilupia kesällä. Evolokumabin myyntiluvan Euroopan komission on jo hyväksynyt.
Sydänliiton ylilääkäri ja dyslipidemioiden Käypä hoito -työryhmän jäsen Mikko Syvänteen mukaan uuden tyyppisten lääkkeiden mahdollisuuksiin on suhtauduttu alalla kiinnostuneesti ja innostuneesti, sillä lääkkeiden vaikutusmekanismi on mielekäs ja lupaava.
Molemmat uutuudet ovat vasta-aineita, jotka lisäävät LDL-reseptoreiden määrä maksasolujen pinnalla. Tämän seurauksena kolesterolia sisältävät LDL-hiukkaset poistuvat verenkierrosta eivätkä sitoudu verisuonten seinämiin.
Ehkäisevätkö uudet kolesterolilääkkeet valtimosairauksia?
Syvänne kuitenkin huomauttaa, että teho lopulliseen tavoitteeseen eli valtimosairauksien ehkäisyyn on vielä epäselvä.
– Kolesteroliarvojen kaunistaminen on vain välitavoite. Se, ehkäisevätkö uudet lääkkeet todella valtimotauteja, selviää lähivuosina, kun laaja näyttö vasta käynnissä olevista tutkimuksista saadaan. Osviittaa tästä kyllä jo on.
Tähänastisissa tutkimuksissa lääkkeiden ei ole todettu aiheuttavan merkittävä haittoja tai vaaroja.
Yleisimpiä haittavaikutuksia ovat olleet ylähengitystieinfektiot, selkä- ja nivelsärky, influenssa, pahoinvointi ja pistoskohdan reaktiot. Hoito voi johtaa hyvin alhaisiin kolesteroliarvoihin, minkä pitkäaikaisia vaikutuksia ei vielä tiedetä.
Syvänne huomauttaa, että uuden lääkkeen turvallisuutta kuitenkin seurataan erityisellä mielenkiinnolla laajemmissa tutkimuksissa ja laajemmassa käytössä.
Statiini edelleen ensisijainen lääkehoito
Uudet lääkkeet eivät ole horjuttamassa statiinien asemaa kolesterolin hoidossa. Ne ovat vaihtoehto silloin, jos statiini ei yksin riitä tai se ei jostain syystä käyttäjälle sovi. Niitä voidaan käyttää sekä yksin että yhdessä muiden kolesterolilääkkeiden kanssa.
Mikko Syvänne arvioi, että hinta tulee olemaan todennäköisesti korkea, mikä vaikuttaa potilaiden kiinnostukseen lääkettä kohtaan.
– Myös lääkkeen annostelu voi osoittautua joillakin kynnykseksi tai vähintäänkin opettelua vaativaksi asiaksi.
Esitäytetyissä ruiskuissa olevia lääkkeitä pistetään kahden tai neljän viikon välein ihon alle vatsan, reiden tai olkavarren alueelle.