Apteekkari
torstai 16.05.2024

Uudet apteekkipalvelut vielä vieraita lääkäreille


ERKKI KOSTIAINEN 22.01.2010 10:47

Lääkkeiden koneellisen annosjakelun ja lääkehoidon kokonaisarvioinnin tiedottamisessa lääkäreille riittää vielä työtä.

Lääkäripäivillä viime viikolla lääkäreille tehdyn kyselyn mukaan neljännes (26 %) potilastyötä tekevistä lääkäreistä ei tuntenut lääkkeiden koneellista annosjakelua lainkaan. Vain joka kymmenes (9 %) tunsi palvelun erittäin hyvin. Melko hyvin palvelun tunsi vajaa kolmannes (29 %) vastanneista.

Lääkehoidon kokonaisarviointi on lääkäreille vielä vieraampaa. Vain 2 prosenttia tunsi palvelun erittäin hyvin ja joka kymmenes melko hyvin. Kaksi kolmesta vastanneesta ei tuntenut palvelua lainkaan (33 %) tai tiesi siitä vain vähän (32 %).

Lääkkeiden koneellinen annosjakelu on erityisesti monilääkityille potilaille suunnattu palvelu, joka sisältää lääkityksen tarkistuksen ja lääkkeiden koneellisen jakelun annospusseihin tavallisesti kahdeksi viikoksi kerrallaan. Palvelu lisää lääketurvallisuutta ja säästää lääkekustannuksia. Palvelun piirissä on tällä hetkellä noin 12 000 potilasta eri puolilla Suomea.

Lääkehoidon kokonaisarvioinnilla (LHKA) puolestaan selvitetään lääkityksen mahdollinen osuus potilaan terveysongelmiin. Se on palvelu, jossa erityispätevyyden hankkinut proviisori tai farmaseutti tekee perusteellisen arvion potilaan lääkityksestä hoidosta päättävälle lääkärille. Palvelusta on saatu hyviä kokemuksia eri puolilla Suomea.

Uusia apteekkipalveluita esiteltiin Apteekkariliiton osastolla Lääkäripäivien näyttelyssä viime viikolla. Osastolla tehtyyn kyselyyn vastasi vajaa sata potilastyötä tekevää lääkäriä. (EK)

Takaisin