Apteekkari
perjantai 22.11.2024

USA:n opioidikriisistä jättikorvaus


ISTOCK 27.08.2019 17:22

Lääkejätti Johnson & Johnson määrättiin puolen miljardin euron korvauksiin osallisuudestaan Yhdysvaltain opioidikriisiin.

Clevelandin piirikunnan tuomari Thad Balkman kuvasi päätöksessään, että Johnson & Johnson on "vihkiytynyt väärään ja harhaanjohtavaan markkinointiin", mikä koskee sen omia tuotteita sekä opioideja yleensä, kertoo CNN.

Balkamanin mukaan opioidit ovat tuhonneen Oklaholman. Osavaltio syytti lääkeyhtiötä yli 6000 ihmisen kuolemasta ja haki yli 17 miljadin dollarin korvauksia, mutta näin suurista vahingoista ei löytynyt näyttöä.

Kyseessä oli opioidikriisin ensimmäinen siviilioikeudenkäynti lääkeyhtiötä vastaan. Päätöksen mukaan Johnson & Johnson sekä sen tytäryhtiö Janssen joutuvat rahoittamaa opioidiriippuvaisten ja heidän perheidensä hoitoa.

Tuomio ei kuitenkaan ole lopullinen, sillä lääkeyhtiö ilmoitti valittavansa siitä.

Aiemmin tänä vuonna rinnakkaislääkejätti Teva maksoi itsensä ulos Oklaholmassa luetuista syytteistä 76 miljoonan euron korvaussummalla ja Purdue Pharma päätyi runsaan 240 miljoonan euron sopuun. Myös Suomessa Kela on kehottanut lääkäreitä harkintaan opidoidien määrämisessä.

Yhdysvalloissa on vielä kesken yli 2000 oikeusjuttua lääkeyhtiöitä ja jakelijoita vastaan. Näistä suurimman osan on tarkoitus mennä käsittelyyn syksyllä Ohiossa.

Opioidi tappaa joka päivä

Opioidikriisi on Yhdysvaltain historian pahin huume-epidemia. Vuosina 1997–2017 maassa kuoli yli 700000 ihmistä opioidien yliannostukseen. Joka päivä opioidiin kuolee yli 130 amerikkalaista, enemmän kuin autokolareissa ja ampumisissa.

Vajaat kaksi vuotta sitten presidentti Donald Trump julisti opioidiepidemian kansalliseksi terveyskriisiksi.

Kriisi sai alkunsa, kun lääkeyhtiöt alkoivat vuosituhannen vaihteessa markkinoida opioideja lääkäreille väittäen että ne aiheuttaisivat aiempaa vähemmän riippuvuutta. Erityisen agressiivisesti tätä teki Purdue Phrarma.

Kriisistä on otettu opiksi

Yhdysvalloissa aloitettiin 2018 HEAL -projekti (Helping to End Addiction Long-term), jonka tarkoitus on nopeuttaa kivun ja riippuvuuden hoidon tutkimusta.

Myös valvontaa on tiukennettu. Esimerkiksi syyskuusta 2011 asti Floridassa on ollut pakko merkitä opioidireseptit sekä lääkkeen toimitukset sähköiseen E-FORCSE-järjestelmään, kertovat Suomessa vierailleet farmasianopiskelijat Jake Chulla ja Ryan Brantley.

Viime aikoina kuolemantapausten kasvu ei olekaan johtunut enää laillisista reseptilääkkeistä, vaan siirtymisestä heroiiniin tai sitäkin halvempaan fentanyyliin.

Fentanyylia valmistetaan Kiinassa, josta sitä tuodaan Yhdysvaltoihin laittomasti.

Näin epidemiaa torjutaan

  • Parannetaan hoitoon ja vieroitukseen pääsyä
  • Edistetään yliannostuksen hoitoon tarkoitettujen lääkkeiden käyttöä
  • Parannetaan väestöterveyden seurantaa
  • Tuetaan kivun hoidon ja riippuvuuden tutkimusta
  • Edistetään hyviä kivun hoidon hoidon käytäntöjä

Lähde: Yhdysvaltain sosiaali- ja terveysministeriö

Takaisin