Apteekkari
tiistai 19.03.2024

Uniapnea altistaa diabetekselle – ja diabetes uniapnealle


INGIMAGE 22.08.2018 08:05

Uniapneaa potevat sairastuvat diabetekseen tavallista herkemmin, mutta yhteys näyttäisi kulkevan myös toiseen suuntaan.

Diabetes suurentaa uniapnean riskiä varsinkin potilailla, joiden sairautta hoidetaan insuliinilla.

Tiedot käyvät ilmi Diabetes Care -lehdessä julkaistusta yhdysvaltalaistutkimuksesta, jossa hyödynnettiin kolmen suuren seurantatutkimuksen aineistoja, jotka kerättiin 10–18 vuoden aikana.

Lähes 150 000 osallistujaa kattavan analyysin perusteella uniapneaa potevien riski sairastua diabetekseen oli noin 40 prosenttia suurempi kuin samanikäisten, joilla ei ollut uniapneaa. Tämä havaittiin senkin jälkeen, kun analyysissa oli huomioitu osallistujien painoindeksi ja vyötärönympärys.

Toisessa analyysissa – jossa siinäkin oli mukana 150 000 osallistujan tiedot – riski sairastua uniapneaan havaittiin noin 40 prosenttia suuremmaksi diabetesta sairastavilla, jotka saivat insuliinihoitoa. Riski oli vielä suurempi naisilla.

Yhteys havaittiin myös muilla diabeetikoilla, mutta heidän osaltaan yhteydet selittyivät todennäköisesti ylipainolla ja vyötärölihavuudella.

Aiemmissa tutkimuksissa uniapnea on yhdistetty myös sepelvaltimotautiin, korkeaan verenpaineeseen, lihavuuteen, Alzheimerin tautiin ja sydämen vajaatoimintaan.

Uniapneaa sairastaa noin neljä prosenttia suomalaisista miehistä ja kaksi prosenttia naisista. Sen oireita ovat muun muassa päiväväsymys, keskittymisvaikeudet ja mielialahäiriöt. Nukkuessa uniapnean tyypillisiä oireita ovat kuorsaus, unenaikaiset hengityskatkot, herääminen tukehtumisen tunteeseen ja huonolaatuinen uni.

Usein oireet vähentyvät laihduttamalla, mutta monia hoidetaan myös CPAP-ylipainehengityslaitteella.

Takaisin