Apteekkari
lauantai 04.05.2024

Ulkonäön muuttuminen voi olla vaikeinta vakavassa sairaudessa

02.12.2009 15:18

Lääkkeiden ja sairauden muuttama ulkonäkö on vakavasti sairaiden mielestä yksi sairastamisen vaikeimmista puolista.

He kokevat myös saavansa psykososiaalista tukea liian vähän, ilmeni YTM Heli Kantolan Kuopion yliopistoon tekemästä väitöstutkimuksesta.

Kantola tarkasteli tutkimuksessaan vakavan sairastamisen merkitystä elämänkulussa. Esimerkkinä hän käytti harvinaista autoimmuunisairautta, SLE:tä (systemic lupus erythematosus). Tutkimuksen keskeinen havainto oli, että lääkkeiden ja sairauden muuttama ulkonäkö koettiin yhdeksi sairauden vaikeimmista puolista.

Sairaus ja lääkkeet aiheuttivat turvotusta, hiustenlähtöä ja ihottumaa. Lääketieteellisesti sivuseikkana pidettävä asia koettiin etenkin sairauden aktiivivaiheissa yhtenä sairastamisen vaikeimpana asiana. Muuttuneen ulkonäkönsä vuoksi sairastuneet välttelivät sosiaalisia tilanteita.
 
- Sairastaminen merkitsee ihmisen elämässä muutakin kuin diagnoosin saamista ja lääkkeiden käyttöä. Se voi vaikuttaa esimerkiksi mielenterveyteen, työkuntoon, ulkoiseen olemukseen ja sosiaalisiin suhteisiin. Vaikutukset ovat vähintään välillisiä myös läheisissä ihmissuhteissa, Kantola kertoo.

Hänen haastattelemansa sairastuneet näkivät puutteita psykososiaalisessa tuessa ja siinä, etteivät lääkärit ja sairaanhoitajat ohjanneet heitä sosiaalityöntekijöiden ja psykologien puheille.

Krooninen sairastaminen on yksi terveydenhuoltomme merkittävimmistä haasteista. Jo 14-vuotiaista jopa 10 prosenttia sairastaa jotain kroonista sairautta.

SLE on reumasairauksiin luettava autoimmuunisairaus. Se aiheuttaa erilaisia tulehduksia eri puolelle elimistöä. SLE-diagnoosin saaneita ihmisiä on Suomessa noin 1 500 henkilöä. (EE)

Takaisin