Apteekkari
sunnuntai 23.06.2024

Tutkimus: Ibuprofeeni voi olla parasetamolia parempi pienten lasten kivun ja kuumeen hoidossa


KATJA LÖSÖNEN 03.11.2020 13:19

Kumpaankaan lääkitykseen ei näytä liittyvän merkittäviä haittavaikutuksia ainakaan lyhyessä käytössä. Alle puolivuotiaiden lääkityksistä kaivattaisiin vielä lisää tietoa.

Pienten lasten kivun lievitykseen ja kuumeen alentamiseen suositellaan tällä hetkellä ensisijaisesti parasetamolia, mutta tuoreen katsaustutkimuksen perusteella ibuprofeeni näyttäisi olevan tässä tehokkaampi. Kumpaankaan lääkitykseen ei näytä liittyvän merkittäviä haittavaikutuksia ainakaan lyhyessä käytössä.

Yhdeksäntoista tutkimuksen ja yli 240 000 alle kaksivuotiaan lapsen tietoihin perustuvat havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä ibuprofeenia on vältetty pikkulasten hoidossa. Sen on ajateltu aiheuttavan parasetamolia enemmän haittavaikutuksia.

Tulokset julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä, ja niiden perusteella ibuprofeeni laski kuumetta tehokkaammin neljässä tunnissa ja myös 4–24 tunnin seurannassa. Samoin lasten kivut helpottivat paremmin ibuprofeenilla. Haittavaikutukset olivat harvinaisia, eikä lääkityksissä ollut eroja niiden suhteen.

Havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, ja etenkin alle puolivuotiaiden lääkityksistä kaivattaisiin lisää tietoa. Tässä tutkimuksessa tietoa näin pienten lasten hoidoista oli liian vähän, jotta lääkitysten eroista voitaisiin sanoa mitään varmaa.

Näin ollen on turvallisinta, että alle kuuden kuukauden ikäisiä lapsia hoidetaan jatkossakin parasetamolilla.

Takaisin