Tuore tutkimus: Ei menny niinku Strömsössä – Ruotsin apteekkiuudistus on osalle pettymys
24.08.2016 14:00
Tutkijoiden mukaan uudistuksen vaikutuksia esimerkiksi reseptilääkkeiden saatavuuteen olisi pitänyt tutkia tarkemmin.
Tutkijat Kristin Wisell, Ulrika Winblad ja Sofia Kälvemark Sporrong toteavat, että poliittisten ryhmien tavoitteena oli vain valtiollisen apteekkimonopolin purkaminen. Uudistuksen muita vaikutuksia ei kuitenkaan osattu ennakoida.
Poliittinen toive toteutui uudistuksessa, samoin kuin toive apteekkien määrän lisääntymisestä.
Samalla kuitenkin lääkeneuvonnan taso laski, reseptilääkkeiden saatavuus heikkeni ja apteekkien yhteistyö muun terveydenhuollon kanssa väheni, tutkijat toteavat.
Tutkijoiden mukaan uudistuksen vaikutuksia esimerkiksi juuri reseptilääkkeiden saatavuuteen olisi pitänyt pohtia tarkemmin.
Tutkijat painottavat, että uudistusta tehtäessä myös muiden kuin uudistuksen keskiössä olevien muutosten tutkiminen ja ennakoiminen on tärkeää.
”It is a lesson to be learnt for pharmaceutical policy makers – and others involved – also in other settings: the importance of investigating those aspects that are not the focus of a reform, in order to foresee consequences – desired or not.”
Tutkimuksessa tarkasteltiin uudistuksen niin sanottuja piilomotiiveita – eli muita, kuin julkisesti sanottuja – ja seurattiin niiden toteutumista.
Tutkimusta varten tutkijat haastattelivat poliitikkoja, erilaisia potilasjärjestöjä ja ammatillisia järjestöjä.
Tutkijoiden mukaan poliitikot odottivat muun muassa, että valtio-omisteisen apteekkijärjestelmän yksityistäminen toisi alalle luovuutta ja uusia ideoita. Lisääntyvän kilpailun odotettiin erilaistavan apteekkeja toisistaan.
Tutkimuksen mukaan yksityistämistä kannattaneet yllättyivät muutoksen jälkeen siitä, kuinka samanlaisia apteekit yhä ovat.
Tutkimus julkaistiin BMC Health Services Research -julkaisussa.
Takaisin
Kommentit (2)
Haastateltavia oli peräti 12 ja heiltä mitattiin mielipiteitä juuri ennen ja noin neljä vuotta uudistuksen jälkeen. Varmasti ihan ok tutkimuksena, mutta voiko kuitenkaan vetää tuollaista johtopäätöstä? Voisiko aika pieni otos vaikuttaa ja suhteellisen lyhyt aika uudistuksesta? Onko nyt asiat jo paremmin? Suomessa katsastuksen vapauttamisessa meni aika pitkään, ennen kuin virheitä korjattiin ja alalle tuli todellista kilpailua. Eipä tarvitse enää kumarrella katsastusinsinöörille...
Onko apteekkiala jotenkin vapaan markkinatalouden tyhjiössä ja immuuni sen vaikutuksille?
No niin, toivottavasti täällä otetaan opiksi eikä lähdetä säätämään. Määrän lisääminen-edelleen halpuutus-työvoiman lisätarve-lisäkoulutus-kustannusten nousu-syrjäseutu vs. kaupunki-kotimaan verokertymä-lääkkeiden käyttäjien määrä -yhtälössä on monta liikkuvaa osaa. Kaikki vaikuttaa kaikkeen.
Miksi rikkoa toimivaa vain muutaman dollarin tähden?