Tietoa astmasta Hinku.netistä
04.05.2010 14:15
Hengitysliitto on avannut verkkopalvelun, joka tarjoaa tietoa ja tukea astmaa sairastaville lapsille ja nuorille.
Astma on lasten yleisin pitkäaikaissairaus: noin 5 prosenttia lapsista sairastaa astmaa, ja alle 16-vuotiaita astmaatikkoja on noin Suomessa 29 000. Uudessa Hinku.net-verkkopalvelussa lapset ja nuoret voivat lukea, kysyä ja keskustella astmasta.
– Pitkäaikaissairauden kanssa eläminen voi herättää kysymyksiä, joita ei ehkä tohdita kysyä vanhemmilta, eikä kouluterveydenhoitaja ole aina helposti tavattavissa. Haluamme tarjota nuorille kanavan, josta saa vastauksia sairauteen ja sen kanssa elämiseen liittyviin kysymyksiin. Uskomme, että nuorilla on tarve saada luotettavaa tietoa terveydenhuollon ammattilaisilta. Se, että vastaajana on luotettava aikuinen ja vieläpä lääkäri tai terveydenhoitaja, tuo toivoaksemme nuorille turvallisuuden tunnetta, sanoo Hengitysliiton järjestöjohtaja Mervi Puolanne.
Vertaistuen antaminen ja saaminen on tärkeä osa Hinku.netin yhteisöllisyyttä.
– Jokaisella koululuokalla on keskimäärin ainakin yksi astmaa sairastava oppilas, mutta omaa sairautta ei ehkä haluta tuoda esiin erilaiseksi leimautumisen pelosta. Kuitenkin nuorten on hyvä jakaa ajatuksiaan toisten astmaatikkojen kanssa, jotta he huomaisivat, etteivät ole yksin sairauden kanssa, ja että muilla nuorilla voi olla aivan samanlaisia kokemuksia. Toki elämässä on paljon muutakin kuin sairaus, ja Hinku.netin stooreissa ja keskusteluissa tulee esiin nuorten maailman koko kirjo, Puolanne kertoo.
Palvelussa tieto on jaoteltu osioihin, jotka käsittelevät muun muassa liikuntaa ja urheilua, terveellisiä elämäntapoja sekä ammatinvalintaa astmaa sairastavien nuorten näkökulmasta. Mukana on myös julkkisjuttuja ja suositun MotoriikkaMiikan blogi.
Palvelu on suunnattu noin 10–15-vuotiaille, astmaa sairastaville lapsille ja nuorille. Siinä on oma osionsa myös harrastusten ohjaajille. Osion tarkoituksena on kertoa aikuisille, missä asioissa ja millä tavoin astmaa sairastava nuori on otettava huomioon harrastuksissa. Myöhemmin palvelua laajennetaan myös astmaa sairastavien lasten vanhemmille ja koulujen henkilökunnalle. (IK)