Apteekkari
sunnuntai 28.04.2024

THL: ongelmallisuus rokoteostoissa tiedossa jo vuosia


20.11.2009 15:17

”Pahaltahan tämä tuntuu”, sanoo ylijohtaja Juhani Eskola Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta THL:n saamasta arvostelusta rokoteostosten suhteen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei ole yllättynyt saamastaan arvostelusta influenssa A(H1N1)v –virusta vastaan kehitetyn rokotteen ostopäätöksestä ja mahdollisesta sidonnaisuusongelmasta.

- THL roolin ongelmallisuus rokoteasioissa on ollut tiedossa jo vuosia. Kansanterveyslaitos toimitti asiasta muistion sosiaali- ja terveysministeriöön parisen vuotta sitten, missä tämäkin ristiriitaisuus tuotiin esiin, ylijohtaja Juhani Eskola THL:stä kertoo.

Erityistä arvostelua on herättänyt se, että THL:n ostama sikainfluenssarokote on saman lääkeyhtiön, GlaxoSmithKlinen, valmistama, jonka kanssa THL tekee tiivistä yhteistyötä pneumokokkirokotetutkimuksen kanssa. GSK rahoittaa pneumokokkirokotetutkimusta 6 miljoonalla eurolla.

Eskolan mukaan ministeriö tarttui muistion useisiin muihin kohtiin, kuten haittavaikutusjärjestelmän selkeyttämistarpeeseen, mutta kyseinen ongelma jäi vaille ratkaisua.

- Kyllähän minä ehdottomasti puollan sitä, että rokotteiden osto olisi jonkun muun tahon vastuulla, Eskola sanoo.

Asiasta ensimmäisenä uutisoineen Savon Sanomien mukaan terveydenedistämisen johtaja Tapani Melkas sosiaali- ja terveysministeriöstä on sanonut, että asia ratkaistaan ensi vuonna.

Lue Savon Sanomien uutinen >

Takaisin