Terveydenhuoltolaki korostaa yhteistyötä
27.05.2011 08:32
Lääkepoliittisten linjausten mukaan lääkehuolto on osa sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmää. Nyt apteekkareilla on hyvä tilaisuus toteuttaa tätä käytännössä, kun kunnissa kirjoitetaan alueellisia terveydenhuollon järjestämissuunnitelmia.
Sosiaali- ja terveysministeriö on kutsunut apteekkareita mukaan koulutuksiin, joissa pohditaan, miten toukokuun alussa voimaan tullut terveydenhuoltolaki vaikuttaa lääkehuoltoon.
Terveydenhuoltolain toimeenpanoon liittyviä koulutuksia on järjestetty tähän mennessä Helsingissä, Joensuussa, Oulussa, Kuopiossa ja Rovaniemellä. Kesäkuun alkupuolella koulutukset järjestetään vielä Turussa, Mikkelissä, Seinäjoella ja Tampereella.
Sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Ulla Närhi kertoo, että apteekkareista mukaan on kutsuttu apteekkariyhdistysten puheenjohtajat, joiden toivotaan vievän viestiä kollegoilleen.
Apteekkeja koskettaa konkreettisimmin se, että samaan sairaanhoitopiiriin kuuluvien kuntien on laadittava terveydenhuollon järjestämissuunnitelma, joka perustuu alueen väestön terveysseurantatietoihin ja palvelutarpeeseen. Suunnitelmassa sovitaan kuntien yhteistyöstä, terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä koskevista tavoitteista ja palveluiden järjestämisestä.
- Laki edellyttää, että myös apteekit ovat mukana järjestämissuunnitelman teossa, Närhi sanoo.
Ministeriö ei voi sanella, mitä suunnitelmaan kirjataan, vaan kukin alue päättää itse, minkälainen suunnitelmasta tulee.
Ministeriö kuitenkin ehdottaa, että siihen voitaisiin kirjata lääkehuollon osalta se, miten lääkejakelu järjestetään alueen avohuollossa, laitoshoidossa ja kotisairaanhoidossa.
Ulla Närhi toivoo apteekkarien tarjoavan aktiivisesti palvelujaan terveydenhuollon alueelliseen järjestämissuunnitelmaan, koska nyt määritellään se, miten kunnat ostavat yksityisiltä apteekeilta palveluja, kuten lääkkeiden annosjakelua ja lääkehoidon kokonaisarviointia tai miten ne tekevät apteekkisopimuksia opioidiriippuvaisten korvaushoidosta.
- Vähintäänkin apteekkareiden on oltava selvillä siitä, mistä suunnitelmassa on kysymys ja mitä asioita sinne viedään. Kunta saattaa ottaa yhteyttä ja kysyä, miten lääkehuolto pitäisi apteekin mielestä ottaa mukaan alueelliseen järjestämissuunnitelmaan. Jos apteekit eivät tiedä yhtään, mistä on kyse, lääkehuolto voi jäädä suunnitelman ulkopuolelle, Närhi toteaa. (EE)