Terveydenhuollon rahoitusuudistus ei etene ilman sote-ratkaisua
26.03.2015 11:09
Sosiaali- ja terveydenhuollon monikanavaista rahoitusta pohtinut työryhmä julkaisi tänään raporttinsa. Ryhmä sai laadittua viisi alustavaa rahoitusvaihtoehtoa.
Sosiaali- ja terveysministeriön parlamentaarisen työryhmän tarkoituksena oli selvittää erilaisia tapoja, joilla voitaisiin yksinkertaistaa sosiaali- ja terveydenhuollon monikanavaista rahoitusta.
Työryhmä päätyi esittämään viittä mahdollista rahoitusvaihtoehtoa:
1) Alueellinen järjestäjä-rahoittaja, jolla verotusoikeus
2) Alueellisesti yhdistetty rahoitus
3) Kansallisesti yhdistetty valtion rahoitus ja sairaanhoitovakuutuksen tulot
4) Valtion keräämä sote-maksu
5) Vakuutusrahastopohjainen hallinto.
Työryhmä korostaa, että vaihtoehdot ovat yleisluontoisia esimerkkejä. Mallien yksityiskohtia ei ollut mielekästä ratkoa, eikä niistä ollut mahdollista tehdä varsinaista vaikutusarviointia ilman terveydenhuollon palvelurakenteen kokonaisuudistusta. Käytännössä uusi hallitus linjaa, miten työtä jatketaan.
Peruspalveluministeri Susanna Huovinen korostaa, että jatkotyö on aloitettava mahdollisimman nopeasti, koska Suomi tarvitsee välttämättä sote-uudistuksen ja rahoitusuudistuksen.
Monikanavarahoituksen purkamisen tavoitteena oli selkiyttää rahoitusta, vähentää osaoptimointia ja luoda kannustimia kokonaiskustannusten pienentämiseen. Samalla sujuvoitettaisiin hoito- ja palveluketjuja, lisättäisiin palveluiden tehokkuutta ja vaikuttavuutta sekä parannettaisiin ihmisten yhdenvertaisuutta terveyspalveluiden saannissa.
ERJA ELO
Työryhmän ehdottamat rahoitusvaihtoehdot >
Monikanavarahoituksen purkamisen vaihtoehtoja koskeva selvitys >