Apteekkari
lauantai 18.05.2024

Tarkista oppilaasi pätevyys


MIKKO AUERNIITTY 05.02.2010 10:57

Farmasian opiskelijoita palkkaava apteekkari voi tarkistaa yhdellä puhelinsoitolla, onko opiskelija merkitty Valviran ylläpitämään Terhikki-rekisteriin ja saako hän työskennellä oppilaan oikeuksin.

- Kun farmasian opiskelija on suorittanut yliopiston määräämät perus- ja aineopinnot, farmasian koulutusta antava yksikkö on velvollinen ilmoittamaan Valviralle hänen nimensä, henkilötietonsa, opintojensa aloitusajankohdan ja suoritetut opinnot, kertoo lakimies Nella Korhonen Valvirasta.

Käytännössä opiskelijan tiedot näkyvät Terhikissä toisen opiskeluvuoden keväällä, kun hän aloittaa ensimmäistä apteekkiharjoitteluaan.

Valelääkäri ei säikäyttänyt

Valelääkäreistä, -eläinlääkäreistä ja -sairaanhoitajista noussut kohu ei ole säikäyttänyt apteekkareita tarkistamaan oppilaaksi hakevien taustoja normaalia tarkemmin. Esimerkiksi apteekkari Erkki Wartiainen Mikkelin Otso apteekista on aina pyytänyt opintorekisteriotteet nähtäväkseen harjoittelijoita palkatessaan.

Erityisiin toimenpiteisiin oppilasvalinnassa ei ole aihetta myöskään Helsingin Itäväylän apteekissa. Apteekkari Ann-Mari Hannula sanoo, että hänen apteekissaan on parhaillaan kolme harjoittelijaa, joiden taustat ovat tiedossa.

Kumpikaan apteekkareista ei ole kuullut opintotietojaan vääristelleistä oppilaista. He luottavat farmasian tiedekuntien valvontaan siinä, että farmasian oppilaat ovat suorittaneet hyväksytysti erikseen nimetyt opinnot ennen apteekkityöskentelyä. Wartiaisen ja Hannulan apteekit palkittiin vuosina 2007 ja 2008 vuoden opetusapteekkeina.

Farmasian laitokselta sijoituskirje

Yliopisto-opettaja Paavo Tanskanen Itä-Suomen yliopistosta kertoo, että valelääkärikohun vuoksi farmasian laitoksella varmistellaan nyt aiempaa huolellisemmin, että apteekkiharjoittelujaksolle lähtevä opiskelija on suorittanut vaaditut opinnot. Tämän jälkeen farmasian laitos lähettää sijoituskirjeen opetusapteekkiin tulevasta farmasian oppilaasta.

- Jos yliopistolta ei ole tullut sijoituskirjettä, apteekkarin on syytä tarkistaa asia yliopistolta, hän neuvoo.

Vilpin mahdollisuutta ei Tanskasen mukaan ole, vaikka kentällä onkin huhuttu opiskelijoista, jotka olisivat hakeutuneet oppilaiksi ilman tiedekunnan lupaa.

- Joidenkin opiskelijoiden on joskus vaikea ymmärtää, miksi yksittäisen opintojakson puuttuminen voi olla kertakaikkinen este apteekkiharjoittelulle, hän sanoo.

Myös Helsingin yliopiston farmasian laitos vahvistaa apteekkiharjoittelut sijoituskirjeellä noin kuukautta ennen harjoittelun alkamista. Apteekkiharjoittelusta vastaava yliopisto-opettaja Katja Pitkä tietää yhden tapauksen, jossa opiskelija on mennyt apteekkiin oppilaaksi ennen aikojaan.

- Tästä ei ollut opiskelijalle mitään hyötyä, koska vahvistamattomia apteekkiharjoitteluita ei viedä opintorekisteriin, Pitkä sanoo.

Opiskelijalla on oltava riittävät tiedot toimiessaan harjoittelujaksolla farmaseutin työtehtävissä, vaikka hän toimiikin muiden valvonnassa.

Paavo Tanskanen lausuu kiitoksensa Itä-Suomen yliopiston noin neljällesadalle opetusapteekille.

- Apteekit tekevät todella ison työn farmasian oppilaiden opetuksessa, me yliopistolla arvostamme sitä kovasti. Farmasian opiskelijat pääsevät kiinni työelämään jo opiskeluaikana paljon paremmin kuin muilla aloilla, hän sanoo. (EE)

Takaisin