Talviliikunta sopii astmaatikolle
11.02.2014 09:40
Mikä on astmaatikon pakkasraja? Voiko lapsia viedä ulos pakkasella tai pitääkö hiihtolenkki jättää väliin vasta todetun astman vuoksi?
Allergia- ja astmaliitto kannustaa kaikkia talviliikunnan pariin silloin, kun sairaus on hyvässä hallinnassa. Osa astmaatikoista oireilee lämpötilan laskiessa nollan tuntumaan, toiset sietävät kylmää paremmin.
– Pakkasella hengitysteiden, kaulan ja kasvojen suojaaminen on tärkeää, jotta kylmä ei ärsytä herkkiä keuhkoputkia. Tämä sama ohje sopii kyllä muillekin kuin astmaatikoille, sanoo allergianeuvoja Iiris Huttunen Allergia- ja astmaliitosta.
Hengitysilman lämmitin on hyvä apu sekä aikuisille että lapsille. Lämmin huivi auttaa jonkin verran, jos lämmitintä ei ole ensihätään.
Tarkista lääkkeen pakkasraja
Allergianeuvoja muistuttaa astmaatikkoja pitämään nopeavaikutteisen avaavan lääkkeen aina mukana. Sumutemainen lääke säilytetään esimerkiksi lapasessa vaatteiden alla ihoa lähellä, koska aerosoli ei kestä pakkasta.
– Ulkoilua ja kuntoilua on syytä lykätä, jos astma ei ole tasapainossa tai toivut parhaillaan flunssasta. Liikunta aloitetaan varovasti ja oireita kuulostellen. Astman tasapainon parantuessa ja kunnon kohotessa avaavan lääkkeen tarve vähenee. Oireettomuus liikunnan yhteydessä kertoo astman hyvästä hallinnasta, sanoo Huttunen.
Pakkasen paukkuessa tai astman oireillessa omaa tai lapsen kuntoa on turha koetella kylmällä, koska hengästyminen kylmässä ilmassa saattaa aiheuttaa astmaoireita.
Sisäliikuntalajeista esimerkiksi uinti sopii yleensä astmaatikolle hyvin uimahallin tai kylpylän lämpimän ja kostean ilman vuoksi. Lisäksi uinti parantaa rintakehän liikkuvuutta, mikä helpottaa hengittämistä.
Sen sijaan liikuntasalien sisäilma voi olla talvella kuivaa ja ärsyttää hengitysteitä. Kostuttavat nenätipat ja nenänhuuhtelukannu taltuttavat nenän kuivuutta.
Astma on lasten yleisin pitkäaikaissairaus, 7–9 prosenttia lapsista sairastaa astmaa. Suomalaisista aikuisista vajaat 10 prosenttia on astmaatikkoja, lähes sama määrä saa ajoittain astman kaltaisia oireita. Liiton opas Astmalapsi liikkuu ohjeistaa astmalasten vanhempia ja se on saatavilla maksutta allergia.fi -sivustolta.
ERJA ELO
Takaisin