Apteekkari
keskiviikko 27.11.2024

Täishampoo tehoaa yhä


ISTOCKPHOTO 04.10.2010 08:12

Päätäit jylläävät taas päiväkodeissa ja kouluissa. Paras häätöhoito on edelleen täishampoo tai -liuos.

Täiden torjunnassa on tärkeää tarkastaa lapsen hiukset päivittäin, jos lähipiirissä on ollut tartuntoja. Yhtä tärkeää on hoitaa vain ne päät, joista todella löytyy loisia. Koko perheen tai päiväkotiryhmän hoitaminen varmuuden vuoksi vain lisää täiden mahdollisuuksia tulla resistentiksi lääkevalmisteille.

Apteekeissa myytävät lääkevalmisteet ovat edelleen tehokkaita.

– Keski-Euroopassa on jo havaittu resistenssiä runsaasti permetriinille ja jonkinverran malationille, mutta Suomessa ei toistaiseksi ole ollut paljon tätä ongelmaa. Päätäiden häätöhoito epäonnistuu yleensä täishampoon väärän käytön takia, esimerkiksi paksuhiuksisella lapsella ainetta voi olla vaikea saada leviämään pään joka kolkkaan, sanoo dosentti Eeva Salo HUS:ista.

Nimenomaan huolimaton pesu altistaa resistenssin kehittymiselle. Saman tekee pesu liian laimealla shampoolla. Täishampoota pitää levittää reilusti ja se tulee hieroa pyyhekuiviin hiuksiin tarkistaen kammalla, että lääke on levinnyt koko päähän.

Täiden häädössä tehoavat myös dimetikonia ja syklometikonia sisältävät liuokset, jotka levitetään kuiviin hiuksiin.

Lääkkeettömiä hoitojakin on. Vanha konsti on leikata hiukset hyvin lyhyiksi, sillä täit eivät viihdy alle 5 mm sängessä. Myös sitkeä ja huolellinen täikampaus voi tepsiä.

– Täistä on mahdollista päästä eroon kampaamalla hiuksia tiheällä täikammalla 2–3 päivän välein, kunnollinen kampaaminen vie 10-30 minuuttia. Tartunta on ohi, jos täitä ei löydy kahteen viikkoon. Häädön jälkeen kampauksia jatketaan vielä viikoittain. Tartuntatautiliiton sivuilla on hyvät ohjeet kunnolliseen kampaamiseen, Salo neuvoo.

Jos lapselta löytyy päätäitä, kotona tai päiväkodissa ei ole tarvetta suursiivoukseen tai lelujen saunottamiseen. Täi kuolee parissa päivässä ilman veriateriaa, joten esimerkiksi lelut puhdistuvat, kun ne otetaan pariksi päiväksi pois leikeistä.

Täitartuntojen määrää Suomessa ei rekisteröi kukaan.

– Täishampoiden myynti apteekeista on kuitenkin yleistynyt, joten sen perusteella voisi arvioida, että myös tartuntojen määrä on lisääntynyt, Salo sanoo. (EE)

Takaisin