Apteekkari
keskiviikko 27.11.2024

Suurin osa itsehoitolääkkeistä kauppoihin Ruotsissa

14.07.2009 15:18

Marraskuusta lähtien ruotsalaiset voivat ostaa suurimman osan itsehoitolääkkeistään päivittäistavarakaupoista. Vain apteekeista saataviksi jäävät sellaiset lääkkeet, joiden oikean käytön katsotaan vaativan farmaseuttista neuvontaa.

Kaikkien Suomessa reseptittä myytävien kipulääkkeiden ja –geelien myynti vapautuu Ruotsissa. Samoin muun muassa jälkiehkäisyä, paikallisesti käytettäviä estrogeenivoiteita, iholle käytettäviä sienilääkkeitä, antihistamiineja ja bulk-laksatiiiveja saa jatkossa myydä muuallakin kuin apteekeissa.

Farmaseuttista neuvontaa vaatii ruotsalaisten asiantuntijoiden mukaan muun muassa triptaanien, protonipumpun estäjien, diklofenaakin ja loperamidin käyttö. Klooriheksidiiniä sisältäviä lääkkeitä ja vahvoja fluorivalmisteita saa jatkossakin vain apteekeissa väärinkäytön aiheuttamien haittojen vuoksi. Samoin emättimen hiivatulehduslääkkeet ja täishampoot jäävät vain apteekkimyyntiin väärinkäytön aiheuttaman resistenssiriskin vuoksi.

Ruotsin hallitus on päättänyt sallia 1. marraskuuta 2009 lähtien tiettyjen itsehoitolääkkeiden myynnin päivittäistavarakaupoissa parantaakseen itsehoitolääkkeiden saatavuutta. Ruotsin lääkeviranomainen, Läkemedelsverket, on saanut tehtäväkseen valmistella listan itsehoitolääkkeistä, jotka soveltuvat päivittäistavarakauppoihin.  Varsinainen päätös asiasta voidaan tehdä vasta marraskuussa, kun tarvittava lainsäädäntö astuu voimaan, mutta lääketeollisuuden ja tukkuliikkeiden varautumista helpottaakseen Läkemedelsverket julkaisi alustavan listan vapautuvista itsehoitolääkkeistä etukäteen.

Listan on valmistellut asiantuntijaryhmä, johon on kuulunut lääkäreitä, hammaslääkäreitä, lakimiehiä ja farmasisteja. Kriteereinä apteekkimyynnistä vapauttamiselle ovat olleet, että lääke soveltuu itsehoitoon, että vakavat haittavaikutukset ovat harvinaisia, ja että päivittäistavarakauppaan vapauttaminen ei vaaranna potilasturvallisuutta tai kansanterveyttä.

Lista kokonaisuudessaan: Läkemedelsverket (CS)

Takaisin