Suunnitelma B
28.08.2014 13:37
Talousuutisten Turku-kuvaa hallitsee selviämistaistelua käyvä telakka. Kaupungissa on kuitenkin ollut vuosikymmeniä lääketeollisuutta, ja nyt ala hakee kasvua myös Nokian raunioilta. Suunnitelma B kiteytyy nimiin Bayer ja Biocity.
Suurin Turun lääketehtaista on Bayer, jonka ehkäisykierukoille riittää kysyntää. Turussa valmistettavan Mirenan myynti oli viime vuonna liki 720 miljoonaa euroa, mikä teki tuotteesta Bayerin viidenneksi myydyimmän lääkkeen maailmassa.
Summa jää hieman STX:n kalleimmista risteilyaluksista, mutta vastaa kolmea Pansiossa rakennettua ruotsinlaiva Viking Gracea.
Toinen Turun suurista lääkeyrityksistä on Orion. Parhaillaan Orion ja suomalaisen Bayer Oy:n emoyhtiö Saksassa kehittävät yhdessä lääkettä eturauhassyöpään. Yhteistyö koskee lääkemolekyyli ODM-201:n kolmannen faasin kliinisiä tutkimuksia, tuotantoa ja markkinointia.
Sopimus on yksi esimerkki alan keskittymisestä, jossa pienemmän yrityksen molekyyli päätyy isomman myyntiartikkeliksi. Maailman viidenneksitoista suurin lääkeyritys tarjoaa tuotteen kaupallistamiseksi aivan toisenlaiset resurssit kuin Suomen suurin yksin kykenisi.
Pienet synnyttävät,
suuret kasvattavat
Turussa toimii lisäksi lähes sata pienempää bioalan yritystä. Jo yli puolet maailman lääkkeistä saa alkunsa tällaisissa yrityksissä.
Pienet firmat kehittävät lääkkeitä erittäin edullisesti. Maailmalla lasketaan, että yhden myyntivalmiin lääkkeen kehittäminen maksaa vähintään miljardin. Turkulaisten pienyritysten myyntiin tulleet lääkkeet ovat maksaneet korkeintaan sata miljoonaa euroa.
Muualla Suomessa lääketeollisuus hiipuu. Lääketutkimusten määrä jäi viime vuonna edellisvuoden tasolle ja Suomen lääkeviennin arvo putosi 1,1 miljardista eurosta runsaaseen 900 miljoonaan euroon.
Kävipä telakalle lopulta miten tahansa, tämä laiva turkulaisten ainakin pitäisi saada kääntymään.
MATHIAS LUTHER
Lue artikkeli kokonaan loppuviikosta ilmestyvästä Apteekkarilehdestä.
Takaisin