Apteekkari
torstai 28.11.2024

Suomalaisyritykset pyrkivät Ruotsin apteekkimarkkinoille


08.05.2009 11:25

Suomalaiset lääketukut Tamro ja Oriola-KD sekä Yliopiston Apteekki ovat kiinnostuneita ostamaan apteekkeja Ruotsista.  Lisäksi markkinoille pyrkii ainakin saksalainen lääketukku Celesio. Lopullisia päätöksiä ei kuitenkaan ole vielä tehty.

Apteekkien huutokaupan järjestävä Omstrukturering AB julkisti tiistaina, mitkä apteekit tulevat myyntiin ja mitkä jäävät valtiolliselle Apoteket AB:lle, kun Ruotsin apteekkimarkkinat vapautuvat heinäkuussa.

Runsaasta 900 apteekista noin 450 myydään suurille ja keskisuurille ostajille kahdeksassa 10-200 apteekin ryppäässä. Lisäksi 150 apteekista muodostetaan ketju, johon pienyrittäjät pääsevät osakkaiksi.

Tamro ja Oriola-KD pohtivat vielä

Viestintäjohtaja Pellervo Hämäläisen mukaan on vielä liian aikaista ennakoida, mistä apteekkiryhmistä Oriola-KD on kiinnostunut. Hän huomauttaa, että vielä puuttuu paljon tietoa esimerkiksi apteekkien kannattavuudesta ja myyntiehdoista.

- Olemme totta kai kiinnostuneita pääsemään Ruotsin apteekkimarkkinoille, mutta sitä emme voi sanoa, mikä apteekkiryhmä kiinnostaa. Faktoja puuttuu vielä, Hämäläinen korostaa.

- Tämä on murroskohta, jolloin on paras mahdollisuus päästä sisään markkinoille. Kyseessä on kuitenkin pitkän aikavälin investointi, joten ei kannata tehdä liian hätäisiä johtopäätöksiä.

Samoilla linjoilla on Tamron viestintäjohtaja Terhi Kivinen.

- Toki Ruotsin apteekkimarkkinoiden vapautuminen kiinnostaa, mutta lopulliset päätökset tehdään vasta kesän aikana.

Sen verran Kivinen kuitenkin paljastaa, että isona toimijana Tamro on kiinnostuneempi suurista kuin pienistä apteekkiryhmistä. Kyseeseen saattaisivat siis tulla ryhmät 1 ja 2, joihin kuuluu noin 200 apteekkia.

Suuret apteekit kiinnostavat YA:ta

Yliopiston Apteekki on kiinnostunut erityisesti ryhmästä 8, johon kuuluu kymmenen suurta apteekkia eri puolilla Ruotsia. Toimitusjohtaja Jari Kokkosen mukaan niissä voitaisiin toteuttaa YA:n palvelukonseptia, johon kuuluvat pitkät aukioloajat, kattavat lääkevarastot ja aktiivinen palvelu myös itsehoitotuotteissa. Tämä on kallis konsepti, joka vaatii suuren asiakasvirran.

- Ensivaikutelma oli, että ryhmä 8 saattaisi sopia meille parhaiten, mutta muitakin vaihtoehtoja on. Ja toki muutkin saattavat olla kiinnostuneita tuosta ryhmästä.

Kokkonen korostaa, että on vielä paljon selvitettävää, ennen kuin YA voi päättää, lähteekö se Ruotsin apteekkimarkkinoille.

- Jos esimerkiksi hyvin suuri osa itsehoitolääkkeistä siirtyy vapaaseen myyntiin, harkitsemme tarkkaan, kannaattako sinne lähteä. Koska reseptilääkkeiden myyntikatteet ovat Ruotsissa matalia, voi olla, että siellä pärjäävät vain tukkuliike-apteekki-yhdistelmät, joilla on hyvin suuri volyymi.

Apteekit myydään toimijoille tarjousten perusteella. Jos hinnat nousevat kohtuuttomiksi, YA:n ei kannata Kokkosen mukaan olla mukana.

- Saamme toukokuun puolivälissä lisätietoja myytävien apteekkien taloudesta. Ne saattavat muuttaa suunnitelmia vielä paljon.

Lista myytävistä apteekeista löytyy täältä: http://www.omstruktureringsbolaget.se/Omregleringen/Apotek-som-saljs/ (VE)

Takaisin