Apteekkari
lauantai 18.05.2024

Suomalaisilta miljoonia lääkeväärennöksiin


PFIZER 16.02.2010 10:59

Päivitetty 19.2. klo 14:50 Suomalaiset ostavat väärennettyjä lääkkeitä noin 44 miljoonalla eurolla vuosittain.

Euroopassa lääkeväärennöksiä ostetaan 10,5 miljardilla eli kansalaista kohden noin 122 eurolla. Pfizerin teettämästä tutkimuksesta ilmenee, että suomalaiset ostavat lääkeväärennöksiä etenkin ulkomaanmatkoilta ja internetistä.

- Suomalaiset eivät aina ajattele, että ilman lääkärin reseptiä ostetut reseptilääkkeet ovat lähes aina väärennettyjä. Lääkeväärennökset ovat riski terveydelle, sillä niistä on löydetty esimerkiksi rotanmyrkkyä, tiilipölyä, lattiavahaa, amfetamiinia ja mustetta, kertoo Pfizerin vastuunalainen johtaja Pasi Virta.

Tutkimukseen haastateltiin yhteensä 14 000 ihmistä 14 Euroopan maasta, ja siihen osallistui 1000 suomalaista. Suomalaiset kertoivat tilaavansa lääkkeitä netistä, koska he voivat silloin välttää lääkärillä käymisen ja saavat lääkkeet halvemmalla, nopeasti ja helposti.

Suomalaiset ostavat internetistä etenkin laihdutuslääkkeitä (15%), masennuslääkkeitä (15%), tupakanvieroituslääkkeitä (15%) sekä lääkkeitä kroonisen kivun hoitoon (12%) ja erektiohäiriöön (7%).

Tutkimuksesta ilmenee, että 46 prosenttia suomalaisista luottaa internetistä tilaamiinsa lääkkeisiin.

Erektiolääkkeessä
amfetamiinia

Väärennökset nakertavat Pfizerin omistaman erektiolääkkeen myyntiä. Pasi Virran mukaan Viagra on maailman väärennetyin lääke, ja tablettien puristamisessa vain mielikuvitus on rajana.

- Väärennöksissä on ollut vaikuttavaa ainetta kolme kertaa suurempia määriä, joistakin tableteista on löytynyt amfetamiinia ja klorokiinia, hän kuvailee.

Virta korostaa, että suomalaisille turvallisin tapa hankkia lääkkeitä on suomalainen apteekki. Internetkaupan takana on usein järjestäytynyt rikollisuus. Tilaaja vaarantaa oman terveytensä, koska lääkkeet voivat sisältää mitä tahansa, ja hän syyllistyy myös rikokseen.

Suomen Tullin haaviin jäävien lääkeväärennösten määrä on jatkuvassa kasvussa. Reseptilääkkeiden tilaaminen ETA-alueen ulkopuolelta myös omaan käyttöön on Suomessa kiellettyä. EU:n alueella lääkkeiden hankinta on sallittua vain omaan käyttöön, ja silloinkin vain reseptillä apteekista. (EE)

Takaisin

Kommentit (1)

Maalaisapteekkari Keski-Suomesta

OTSIKKO
väärennettyjen lääkkeiden jutussa
on hieman harhaanjohtava.

Seuraava otsikko pitäisi olla

SUOMALAISET APTEEKIT MYYVÄT AITOJA LÄÄKEITÄ
tai
VÄÄRENNÖKSET EIVÄT PÄÄSE APTEEKIN HYLLYLLE.

Mutta---jos lääkemyyntikanavia vapautetaan,
kasvaa samalla väärennösten mahdollisuudet
päästä myyntiin myös Suomessa.

Sitten kysytään
KENEN ON VASTUUU ?

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.