Apteekkari
torstai 02.05.2024

Suola halvaannuttaa miljoonia

26.11.2009 08:22

Suolan käytön puolittaminen säästäisi 1,2 miljoonaa ihmistä aivohalvaukselta ja 3 miljoonaa ihmistä sydän- ja verisuonitautien oireilta joka vuosi.

Valtaosa maailman ihmisistä syö suolaa noin 10 grammaa päivässä, mikä on kaksinkertaisesti suosituksia enemmän. Suolan käytön vähentäminen 5 grammaan ehkäisisi joka viidennen aivohalvauksen ja neljänneksen sydän- ja verisuonitaudeista.

Tiedot ilmenevät British Medical Journalissa julkaistusta katsaustutkimuksesta, jossa yhdistettiin 13 suolatutkimuksen aineistot. Yhteensä ne koostuivat yli 170 000 ihmisen tiedoista. Tutkimukset oli tehty Suomessa, Hollannissa, Isossa-Britanniassa, Yhdysvalloissa, Japanissa ja Kiinassa. Seuranta-ajat vaihtelivat 3,5 vuodesta 19 vuoteen.

Suolan käyttöä ei voida vähentää vain kansalaisten valistuksella, sillä merkittävä osa saamastamme suolasta lisätään ruokaan elintarviketeollisuudessa ja esimerkiksi ravintoloiden keittiöissä, tutkijat kirjoittavat.

Sydän- ja verisuonitaudit ovat maailmanlaajuisesti yleisin yli 60-vuotiaiden ja toiseksi yleisin 15-59-vuotiaiden kuolinsyy. (UP Duodecim)

Takaisin