Apteekkari
maanantai 29.04.2024

STM: Suomi ensimmäisiä rokottajia


16.11.2009 07:34

Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi myöhään lauantai-iltana uutisen kannanottona viime päivien keskusteluun Suomen rokotehankinnoista.

Sosiaali- ja terveysministeriö korostaa, että sikainfluenssarokotukset alkoivat Suomessa ensimmäisten maiden joukossa heti kuin se oli ylipäätään mahdollista.

Suomessa käytettä influenssa A(H1N1)v –virusta vastaan kehitettävä rokote tilattiin Suomeen viime keväänä. STM:n mukaan rokotteen toimittajaksi valittiin rokotevalmistaja, jonka toimitusvarmuudesta ja laadusta voitiin olla varmoja.

”Tehdyn päätöksen ansiosta Suomi on Euroopan ensimmäisiä maita, joissa rokotukset alkoivat”, STM kirjoittaa omalla nettisivullaan myöhään lauantai-iltana julkaisemassaan uutisessa. Uutisen mukaan noin joka kymmenes suomalainen on nyt rokotettu.

Vaikeuksia
kaikilla kehittäjillä


STM muistuttaa, että täsmärokotteen kehittäminen voitiin aloittaa vasta epidemian alettua, koska kyseessä on uusi virustyyppi.

Aikataulu pysyi kuitenkin hyvin ennakkoarvion mukaisena: STM:n mukaan pandemiaan varautumisessa on jo vuosia ennakoitu, että täsmärokotteen tuotanto alkaisi 4–6 kuukauden päästä uuden pandemian puhkeamisesta.

Suomessa rokotukset aloitettiin 4,5 kuukautta Maailman terveysjärjestön, WHO:n, pandemiajulistuksen jälkeen, STM muistuttaa. Lisäksi Suomen valitseman rokotteenvalmistajan rokote oli toinen niistä kahdesta rokotteesta, jotka saivat ensimmäisinä Euroopassa myyntiluvan syyskuun lopussa. Rokotukset päästiin aloittamaan Suomessa viikoilla 43 ja 44.

”Kaikkien rokotevalmistajien ongelmana on ollut se, että A(H1N1)v -virus kasvaa viljelmissä oletettua hitaammin. Tämä on aiheuttanut rokotusten viivästymistä kaikissa niissä maissa, joihin rokotteita on saatu”, STM uutisoi.

Muut tilaukset
yhä voimassa

Suomeen rokotetta toimittavalta valmistajalta eli GlaxoSmithKlineltä oli tilattu jo aiemmin prepandeeminen, niin sanottu mallirokote, lintuinfluenssan varalta vuonna 2006 tarjouskilpailun perusteella.

Suomella on edelleen voimassa oleva vuonna 2006 tehty jonotussopimus myös toisen rokotevalmistajan kanssa pandemiarokotteesta, mutta tämä valmistaja ei ole pystynyt käynnistämään sikainfluenssarokotteen tuotantoa, STM kertoo. (IK)

Lue STM:n uutinen >

Takaisin