Apteekkari
tiistai 26.11.2024

Statiineilla yhteys paastosokerin nousuun


SUOMEN DIABETESLIITTO 21.09.2012 11:12

Statiinien käyttö on elintapaneuvonnasta huolimatta yhteydessä veren paastosokerin lievään nousuun niillä, joilla on suuri riski sairastua tyypin 2 diabetekseen. Tuoreet tulokset on julkaistu BMJ Open -verkkolehdessä.

Kolesterolilääkkeinä käytettyjen statiinien haittavaikutuksista on viime aikoina puhuttu paljon. Niiden käytön on todettu hieman lisäävän diabetekseen sairastumisen riskiä, mutta aikaisemmin ei ole selvitetty, voiko elämäntapamuutoksilla vaikuttaa myös tähän lisäriskiin.

Tutkimukseen osallistui 2 798 henkilöä, joista 484:lla oli statiini käytössä. Näillä suuressa tyypin 2 diabeteksen riskissä olevilla henkilöillä statiinien käyttö oli yhteydessä lievään veren paastosokerin (0,08 mmol/l) nousuun elintapaneuvonnasta huolimatta vuoden aikana. Henkilöillä, jotka eivät käyttäneet statiineja, paastosokerissa ei tapahtunut muutosta. Statiinien käyttö ei ollut yhteydessä tyypin 2 diabeteksen ilmaantuvuuteen, mutta aineiston koko oli riittämätön ja seuruuaika varsin lyhyt.

Tutkimuksen mukaan statiinien käyttö vaikuttaa jossain määrin haitallisesti sokeriaineenvaihduntaan eikä elintapaneuvonta välttämättä pure yhtä hyvin statiinien käyttäjillä kuin muilla. Syynä voi olla statiinien vaikutus insuliinin eritykseen tai insuliinin tehoon elimistössä.

Tulosten perusteella tutkijat korostavat elintapaneuvonnan tärkeyttä statiinien käyttäjillä, joilla on myös suurentunut diabetesriski. Elintapaneuvonnan roolia tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä statiinien käyttäjillä tulisi tutkia suurissa kokeellisissa asetelmissa, joissa seuruuaika on pidempi.

Statiinien käytön hyödyt sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyssä ylittävät kuitenkin selvästi mahdollisen haitan, joka liittyy lisääntyneeseen riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen. Tutkijoiden mukaan statiinihoitoa tulisi edelleen harkita Käypä hoito -suositusten mukaisesti ehkäisemään sydän- ja verisuonisairauksia, jos pysyvät elämäntavan muutokset eivät onnistu. (TK)

Tutkimus kokonaisuudessaan >

Takaisin