Sopiva lääkäri löytyy sovelluksen avulla
09.05.2016 09:10
Ari Tullan ja kumppaneiden BetterDoctor-sovellus auttaa löytämään luotettavan ja sopivan hintaisen lääkärin.
USA:n bruttokansantuotteesta 18 prosenttia menee terveydenhuoltoon, kun Suomessa osuus on noin 10 prosenttia. Kustannukset ovat nousseet 7 prosentin vuosivauhtia. Tehottomuus on valtava ongelma.
San Franciscon BetterDoctor-startupin toimitusjohtajalle Ari Tullalle luvut ovat tuttuja. Hän seuraa Yhdysvaltojen terveydenhuoltoa ja sen murrosta läheisesti.
– Karrikoiden voisi sanoa, että Suomeen verrattuna hoito maksaa Yhdysvalloissa kolme kertaa enemmän, mutta taso on keskimäärin puolet huonompi. Laatu on voimakkaasti polarisoitua: löytyy huippua ja surkeata.
Tullan ja kumppaneiden BetterDoctor-sovellus yrittää tehdä bisnestä juuri tähän rakoon: sovelluksen avulla käyttäjä voi löytää itselleen luotettavan ja sopivan hintaisen lääkärin alueeltaan.
BetterDoctor on julkaissut käyttäjäystävällisessä muodossa tiedot 800 000 lääkärin kokemushistoriasta eri lääketieteellisissä toimenpiteissä. Palvelua käyttää jo miljoona ihmistä kuukausittain.
Yritys keskittyy ensin Yhdysvaltojen miljardimarkkinoihin. Suomeen tulosta ei toistaiseksi ole suunnitelmia. Eurooppa on Atlantin toiselta puolelta katsoen pirstaloitunut markkinapaikka.
Terveydenhuolto on digimurroksen peränpitäjä
– Terveydenhuolto on viimeisiä toimialoja, jota digitalisaatio ei ole vielä perinpohjaisesti mullistanut, sanoo Tulla.
Terveydenhuolto on muuttumassa digitaaliseksi palveluksi, ja muutos jyrää päälle. Uudet sukupolvet ovat tottuneet digitaaliseen asiointiin eivätkä halua seisoa jonoissa tai noudattaa aukioloaikoja.
Tähän on myös terveydenhuollon jatkossa vastattava.
– Absurdia, että yhä edelleen täytyy saada kaksi ihmistä samaan paikkaan, ennen kuin vika voidaan määritellä, Tulla toteaa ja antaa esimerkin: Mitä järkeä on ottaa päivä vapaaksi töistä ja viedä kuumeinen lapsi paikkaan, johon kaikki ovat kerääntyneet bakteereineen ja viruksineen vain sitä varten, että sanoo ”aa” ja kuume mitataan?
– Proseduuri ei ole tätä päivää, Tulla pyörittelee päätään.
Tulla uskoo, että kodit ovat kohta täynnä älylaitteita ja puettavaa teknologiaa. 10 vuoden kuluttua myös laboratorionäytteet voidaan ottaa kotona, ja tehovalvontaa tarvitsevaa potilasta voidaan seurata muualla kuin sairaalassa.
Lisää terveydenhuollon digitalisoitumisesta Apteekkarilehdessä 2/2016.
Takaisin