Apteekkari
maanantai 29.04.2024

Sikainfluenssaepidemia rauhoittumassa


14.12.2009 12:27

Influenssa A(H1N1)v-tartunnan eli sikainfluenssan epidemia-aallon huippu on ohitettu kaikkialla Suomessa, mutta sairastumisia on silti luvassa koko talven ajan, tiedottaa THL.

THL:n mukaan potilaiden määrät ovat pudonneet tavanomaiselle kylmän vuodenajan tasolle.

Seuraavaan epidemia-aaltoon vaikuttaa erityisesti se, kuinka suurella osalla väestöstä on immuunisuoja sikainfluenssaa vastaan. Tähän mennessä noin 1,2 miljoonaa suomalaista on rokotettu, satoja tuhansia on sairastanut taudin ja osalla 65 vuotta täyttäneistä on suojaa kauan sitten sairastetuista infektioista. Ainakin puolet suomalaisista on todennäköisesti vielä vailla sikainfluenssasuojaa, THL arvioi.

Jos väestön rokotuskattavuus jää alhaiseksi, seuraava epidemia-aalto syntyy todennäköisimmin kylmänä kautena huhtikuuhun mennessä tai viimeistään ensi syksynä.

Suomessa on varmistettu noin 7 500 sikainfluenssatartuntaa, mutta ne ovat vain pieni osa kaikista sikainfluenssaan sairastuneista. Viruslääkitystä on tähän mennessä määrätty noin 70 000 potilaalle.

Kuolemantapauksia, joissa on läheinen ajallinen yhteys varmistettuun sikainfluenssainfektioon, on tähän mennessä 36. Vainajista valtaosalla on ollut komplikaatioiden riskiä lisäävä perussairaus.

THL:n mukaan rokotuksilla on pystytty vähentämään merkittävästi raskaana olevien sairastumista sikainfluenssaan. (EK)

Takaisin