Apteekkari
sunnuntai 05.05.2024

Sikainfluenssa katoamassa Suomesta


11.01.2010 12:05

Influenssa A(H1N1)v:n ensimmäinen aalto näyttää olevan Suomessa ohi. Sairastuneiden määrä oli huipussaan 2.–22. marraskuuta.

Huippuviikolla uusia tartuntoja varmistettiin laboratorioissa 2169 suomalaisella. Joulukuun lopulla uusien tartuntojen määrä romahti alle kymmeneen viikossa.

– Hyvin hiljaiselta todellakin näyttää. Sairastumiset ovat enää yksittäisiä, kertoo ylilääkäri Markku Kuusi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Suomessa on varmistettu laboratoriokokein kaikkiaan 7652 tartuntaa, mutta ne ovat vain jäävuoren huippu kaikista sikainfluenssaan sairastuneista, joita arvellaan olevan parisataatuhatta.

Kuusen mukaan taudin nopea häviäminen oli odotettua: aallon arveltiinkin kestävän Suomessa reilut pari kuukautta. A(H1N1)v-epidemia lähti liikkeelle Lapista lokakuun puolivälissä. Virus jylläsi kaikissa maamme sairaanhoitopiireissä yhtä vahvana.


Rokote torjuu toista aaltoa

Ensimmäiset Pandemrix-rokotteet saatiin Suomeen lokakuun lopulla.

–  Rokotteista on ollut hyötyä epidemian torjumisessa. Ne ovat vähentäneet merkittävästi ainakin riskiryhmien sairastumisia ja sairaalahoitoja, Markku Kuusi sanoo.

Suomeen on tuotu noin 2,2 miljoonaa rokotetta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kannustaa kaikkia perusterveitä hakemaan rokotteen, koska muuten virus todennäköisesti palaa Suomeen keväällä tai viimeistään seuraavalla influenssakaudella.

Markku Kuusen mukaan maailmalla ei ole havaittu muuntuneita viruskantoja, joihin rokotteet eivät tehoaisi.

– Jonkin verran on havaittu oseltamiviirille vastustuskykyisiä viruksia, mutta niitäkin on toistaiseksi maailmanlaajuisesti varsin vähän. (EE)

Takaisin