Apteekkari
torstai 16.05.2024

Sairaanhoitajaresepti eduskunnalle perjantaina


21.01.2010 13:58

Sairaanhoitajan reseptinkirjoituksen edellytyksenä olisi palvelussuhde terveyskeskukseen, tarvittava lisäkoulutus ja vastaavan lääkärin antama kirjallinen määräys.

Sairaanhoitajille esitetään oikeutta määrätä vastaanotollaan hoitamilleen potilaille rajatusti lääkettä apteekista.

Edellytyksenä olisi palvelussuhde terveyskeskukseen, tarvittava lisäkoulutus ja vastaavan lääkärin antama kirjallinen määräys. Rajattu lääkkeenmäärääminen koskisi vain tiettyihin tautitiloihin määrättäviä lääkkeitä.

Hallitus päätti asiaa koskevan esityksen sisällöstä tänään torstaina. Tasavallan presidentin on tarkoitus antaa esitys eduskunnalle perjantaina.

Rajattu oikeus

Sairaanhoitajalla olisi oikeus määrätä tiettyjä, ennalta määriteltyjä rokotteita sekä reseptilääkkeitä, joiden käytöstä on jo pitkä kokemus. Sairaanhoitaja saisi jatkaa lääkitystä esimerkiksi verenpainetaudin, tyyppi 2 diabeteksen ja astman hoitoon. Edellytyksenä olisi, että lääkäri on tehnyt taudinmäärityksen ja merkinnyt hoitosuunnitelmaan lääkityksen jatkamisesta ja että potilaan sairaus ja lääkitys ovat vakaassa tilassa.

Päivystystilanteissa sairaanhoitaja voisi määrätä muutamia ennalta määriteltyjä lääkkeitä oirekuvan ja tekemänsä hoidontarpeen arvioinnin perusteella. 

Laajoissa epidemioissa voitaisiin valtioneuvoston asetuksella ottaa käyttöön sairaanhoitajan oikeus määrätä apteekista kyseisen tartuntataudin ehkäisyyn ja hoitoon käytettävää lääkettä. Oikeus olisi määräaikainen ja edellyttäisi lääkärin määräystä.

Valvira valvomaan

Sosiaali- ja terveydenhuollon lupa- ja valvontavirasto (Valvira) merkitsisi tiedon sairaanhoitajan rajattua lääkkeenmääräämistä koskevasta erikoispätevyydestä terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin. Samalla Valvira tarkistaisi edellytysten toteutumisen ja antaisi yksilöintitunnuksen lääkkeen määräämiseen oikeutetuille. Ilman yksilöintitunnusta reseptilääkkeen määrääminen ei ole mahdollista.

Esityksessä ehdotetaan myös, että optikoilla ja itsenäisenä ammatinharjoittajana toimivilla suuhygienisteillä olisi oikeus hankkia vastaanotollaan tarvitsemiaan lääkkeitä, esimerkiksi pintapuudutteita. (IK)

Takaisin