Sairaalabakteeri ei tunne rajoja
25.09.2013 09:39
Eurooppalaiset sairaalat avaavat ovensa pian potilaille, kun EU:n potilasdirektiivi tulee voimaan. Samalla liikkuvat resistentit bakteerit.
Ensi vuoden alusta lähtien potilaat voivat hakea hoitoa vapaasti EU:n alueella.Todennäköisesti moni suomalainenkin lähtee terveysturistiksi halvempien leikkaushintojen perässä.
Turun yliopiston bakteeriopin professori Pentti Huovisen mielestä ihmiset riskeeraavat terveytensä.
– Vaikka tuntuisi houkuttelevalta lähteä ulkomaille edulliseen leikkausoperaatioon, varoitan vakavasti, että samalla täytyy selvittää kyseisen alueen sairaala-infektioiden määrä ja taudinaiheuttajat.
Se voi Huovisen mukaan olla vaikeaa, koska julkisuuteen jaettavat luvut eivät ole luotettavia.
– Ainakaan minä en menisi leikkaukseen muualla kuin Suomessa. Täällä sairaaloiden turvallisuustaso on huippuluokkaa, hän sanoo.
Sairaaloiden tilanne voi tosin muuttua, sillä maasta toiseen vaeltavat potilaat voivat tuoda myös Suomeen resistenttejä bakteereita, jotka alkavat levitä meidän sairaaloissamme.
– Tämä on jälleen alue, jossa bakteerit on täysin unohdettu!, Huovinen puuskahtaa.
Katastrofin partaalla
Bakteerien näkymätöntä maailmaa tunnetaan varsin huonosti, vaikka mikroskooppisen pienet eliöt vaikuttavat laajasti ihmisten elimistöön ja elinympäristöön.
Uusimpien tutkimusten mukaan bakteerit pystyvät suojaamaan meitä infektioilta, lihavuudelta, kroonisilta sairauksilta, allergioilta ja diabetekselta. Jopa syövältä. Toisaalta myös oikeanlaisten bakteerien puute sairastuttaa.
Suurin uhka normaalille suoliston bakteeristolle ovat antibiootit, jotka kehitettiin henkeä uhkaavien bakteeritautien hoitoon. Niiden käyttö infektioiden hoidossa mullisti lääketieteen, mutta nyt antibioottiresistentit bakteerit ovat ajamassa modernin terveydenhoidon kriisin partaalle.
Voidaanko bakteerien toimintaa kontrolloida muuten kuin antibiooteilla? Bakteeriopin professori haastaa keksijät kaikkialla maailmassa miettimään ratkaisua. Ilman sitä ihmiskunnalla on edessään katastrofi.
ERJA ELO
Lue artikkeli kokonaan tällä viikolla ilmestyvästä Apteekkarilehdestä.
Takaisin