Apteekkari
sunnuntai 24.11.2024

Sääntely palautti Unkarin apteekkipalvelut järjestykseen


ISTOCKPHOTO 18.12.2015 09:55

Apteekkialan liberalisointi osoittautui virheeksi, joka ajoi maan lääkehuollon kriisiin. Maa palasi sääntelyyn 2010.

Vuonna 2007 Unkari kumosi kaikki apteekkien perustamista ja sijaintia koskevat säädökset. Uusien apteekkien perustaminen sallittiin ilman ehtoja ja omistus vapautettiin.

Apteekkilupien vapauttamisella haluttiin lisätä kilpailua, laskea lääkkeiden hintoja ja vähentää valtion lääkekuluja. Myös apteekkipalvelujen saatavuutta ja laatua haluttiin lisätä

Toisin kävi.

Liberalisoinnin aikana lääkkeiden hinnat nousivat 33 prosenttia vuodesta 2007 vuoteen 2010 ja palvelujen saatavuus heikentyi. Valtion lääkekulut eivät laskeneet, ja lääkehuolto ajautui kaiken kaikkiaan kriisiin.

Vuosina 2007–2010 perustettiin 507 uutta apteekkia. Näistä kuitenkin 85 prosenttia perustettiin alueille, joissa on yli 10 000 asukasta. Unkarin asutusalueista 95 prosenttia on tätä pienempiä.

Samalla 176 vanhaa apteekkia lopetti kannattamattomana. Erityisesti syrjäseuduilla satojen apteekkien tuottavuus laski lähes kannattamattomaksi: vuonna 2008 joka neljäs apteekki teki tappiota. Haja-asutusalueilla apteekkeja jouduttiin sulkemaan.

Voitot keskittyivät muutamille, työvoimapula vaivasi

Vapaa perustaminen myös keskitti voittoja. Yli puolet kaikkien apteekkien yhteistuloksesta kerääntyi kuudesosalle apteekeista.

Apteekkien lukumäärän raju kasvu tarkoitti myös työvoimapulaa. Henkilökunnan huono saatavuus heikensi potilasturvallisuutta, ja työkuorma puolestaan laski työtyytyväisyyttä.

Farmasian ammattilaisten päätöksenteon itsenäisyys vaarantui, kun apteekin omistajat asettivat tavoitteet myynnin kasvusta apteekin terveydenhuollon tehtävien edelle. Tämä lisäsi riskiä tarpeettomasta lääkekulutuksesta.

Tukkuliikkeet saattoivat myös suosia oman ketjunsa apteekkeja tavarantoimituksissa ja ohjasivat voimakkaasti apteekkien tuotevalikoimaa.

Kolme vuotta liberalisaatiota riitti Unkarille

Kolme vuotta liberalisaatiota riitti Unkarille, ja se teki täyskäännöksen sääntelyyn 2010.

Nyt apteekkien omistusta ja perustamista säädellään taas tarkasti, ja vuodesta 2017 lähtien proviisorin pitää omistaa vähintään puolet apteekista.

Vuoden 2011 alusta alkaen apteekkeja ei ole voinut perustaa enää vapaasti. Poikkeuksena ovat kunnat, joissa ei ole yhtään apteekkia.

Asukkaita pitää olla apteekkia kohden vähintään 4 000, ja apteekkien välisen etäisyyden vähintään 250 metriä.
Tukkuliikkeiltä, lääkeyrityksiltä ja ulkomaisilta sijoittajilta uusien apteekkien omistus on kielletty.

Sääntelyn palauttaminen on rauhoittanut villiksi käyneet apteekkimarkkinat, lokakuussa 2014 Unkarin hallitukselle luovutettu raportti kertoo.

Noin 140 apteekkia on lopettanut toimintansa, ja jäljellä olevien apteekkien taloudellinen tilanne on tasapainottunut.

Valtio on luonut lainajärjestelmän, jonka turvin proviisorit voivat ostaa enemmistön apteekeista itselleen vuoteen 2017 mennessä.

Takaisin