Ruotsin apteekit varoittavat diklofenaakin ympäristökuormasta
06.11.2018 08:38
Ruotsin apteekit alkoivat lokakuussa kertoa asiakkailleen kipulääke diklofenaakin ympäristövaikutuksista.
Kipugeeleissä käytetty diklofenaakki on ollut EU:n tarkkailulistalla, sillä se päätyy vesistöihin. Nyt tästä varoitetaan myös ruotsalaisapteekkien hyllykylteissä.
– Apteekkien asiantunteva henkilökunta auttaa asiakkaita päivittäin valitsemaan oikean itsehoitolääkkeen. Asiakkaat ovat entistä ympäristötietoisempia, ja alan pitää tehdä osuutensa ympäristövaikutusten pienentämiseksi, perustelee Ruotsin Apteekkariliiton toimitusjohtaja Johan Wallér.
Diklofenaakkiin on kiinnitetty huomiota myös Suomessa. Lääke on erityisen ongelmallinen siksi, että puhdistamot eivät toistaiseksi pysty poistamaan sitä jätevedestä. Lisäksi iholle levitettävä geeli valuu pesuveden mukana suoraan viemäriin eikä suodatu elimistön läpi, kuten suun kautta otettavat lääkkeet.
– Itsehoitoneuvonnassa on hyvä ottaa myös ympäristönäkökohdat huomioon. Lääkettä pitää aina käyttää vain tarpeeseen, ja erityisesti tämän lääkkeen turhaa hölväämistä iholle on syytä varoa. Asiakkaita muistutetaan myös siitä, että käyttämätön geeli palautetaan lääkejätteenä apteekkiin, sanoo farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler Apteekkariliitosta.
Diklofenaakin käyttö lisääntynyt
Diklofenaakin käyttö lisääntyi huomattavasti, kun diklofenaakkigeeli vapautui itsehoitoon. Diklofenaakista 95 prosenttia kulkee puhdistamon läpi vesistöön.
Pintaveteen joutunut aine voi hajota auringonvalossa vielä haitallisemmiksi myrkyiksi. Lisäksi osa vähemmän aktiivisista yhdisteistä vapautuu jätevedenpuhdistamon mikro-organismien vaikutuksesta takaisin diklofenaakiksi, joten ne ovat ympäristölle yhtä haitallisia kuin diklofenaakki.
Jäämiä on havaittu sinisimpukoista ja kaloista. Aineen todettu aiheuttavan stressiä, vaurioittavan sisäelimiä sekä sekoittavan kalojen vuorokausirytmiä, mikä heikentää niiden sopeutumista reheviin ja vähähappisiin olosuhteisiin.
Diklofenaakkia saa reseptilääkkeenä myös tablettimuodossa. Niiden on todettu tuoreissa tutkimuksissa aiheuttavan vastaavanlaisia sydänriskejä kuin muutkin tulehduskipulääkkeet.
Apteekit ottavat vastuuta
Erityisesti Ruotsissa lääkkeiden ympäristöystävällisyyteen ja apteekkien ympäristövastuuseen kiinnitetään paljon huomiota. Apteekeilla on omia ympäristömerkkejä, ne vähentävät muovipussien käyttöä, suosivat vähähiilisiä kuljetuksia ja investoivat aurinkoenergiaan.
Sandlerin mukaan sama kehitys on nähtävissä Suomessakin. Esimerkiksi äskettäin apteekkien suurin muovikassien toimittaja Medifon kertoi korvaavansa kaikki muovipussit biohajoavilla pusseilla lähivuosina.
Apteekkariliitto on yhteistyökumppanina Suomen Ympäristökeskuksen koordinoimassa, seitsemän Itämeren ympärysmaan CWPharma-hankkeessa (Clear waters from pharmaceuticals), jonka tavoitteena on täydentää aiempaa tutkimustietoa lääkeainejäämien vaikutuksista.
Takaisin