Apteekkari
keskiviikko 24.04.2024

Ruotsin apteekit toivovat rokotusoikeutta farmaseuteille ja proviisoreille


INGIMAGE 09.12.2020 10:30

Suomessa Apteekkariliitto ehdotti farmaseuttien ja proviisoreiden rokotusoikeutta ja -koulutusta jo kesällä.

Ruotsin apteekkiyhdistys ja Ruotsin farmaseutit ehdottavat maan hallitukselle, että apteekkien ammattilaisille eli farmaseuteille ja proviisoreille myönnettäisiin oikeus rokottamiseen. Yhdistysten toiveena on, että apteekkien ammattilaiset voisivat osallistua koronarokotusten antamiseen.

Monissa Ruotsin apteekeista on jo rokotuspisteitä, mutta rokotusoikeus on vain sairaanhoitajilla. Apteekki- ja farmaseuttiyhdistysten ehdotuksessa rokotusoikeus annettaisiin myös farmaseuteille ja proviisoreille. Rokotusoikeus edellyttäisi lyhyttä koulutusta rokottamiseen.

Taustalla saatavuus ja turvallisuus

Yhdistykset perustelevat farmasian ammattilaisten rokotusoikeutta koronarokotusten saatavuuden helpottamisella ja ruuhkien välttämisellä.

– Apteekit sijaitsevat usein paikoissa, joihin ihmisillä on helppo pääsy, ja niillä on laajat aukioloajat. Monet erilaiset rokotuspisteet hyvillä paikoilla pienentävät ruuhkien riskiä, sanoo Ruotsin apteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Johan Wallér yhdistysten yhteisessä tiedotteessa.

– Monissa muissa maissa on yleistä, että apteekkien farmaseutit saavat rokottaa. Tämä on hyvin linjassa sen kanssa, että farmaseutit ovat terveydenhuollon ammattiryhmä, huomauttaa Ruotsin farmaseuttien puheenjohtaja Sandra Jonsson.

Yhdistysten mukaan apteekeilla voi olla merkittävä rooli, kun iso osa väestöstä halutaan rokottaa koronaa vastaan. Ne huomauttavat, että apteekkien henkilökunta on hyvin koulutettua, mutta tämä voimavara on jäänyt vajaalle käytölle terveydenhuollossa.

– Nopea muutos säännöksiin olisi toivottavaa, jotta voidaan vastata yhteiskunnan tarpeeseen rokottaa paljon ihmisiä nopeasti ja turvallisesti, yhdistykset toteavat.

Suomessa Apteekkariliitto on ehdottanut vastaavaa muutosta jo kesäkuussa.

Takaisin