Ruokavaliolla vähäinen merkitys esidiabetesriskiin
18.01.2012 08:43
Useimpien ruokien kulutuksella ei näyttäisi olevan suurta vaikutusta siihen, miten usein lapselle kehittyy niin sanotun nuoruustyypin eli tyypin 1 diabeteksen esiaste.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Oulun, Tampereen, Turun ja Helsingin yliopistojen tekemän tutkimuksen mukaan viljojen, lihan, kalan, kananmunan, ravintorasvojen, kasvisten, hedelmien, marjojen, makeisten tai sokerin syönti ei vaikuttanut esidiabeteksen riskiin. Riskiä tosin lisäsi hieman se, jos mehuja ja maitovalmisteita käytettiin paljon.
Tutkimusaineistoon kuului 6 069 vuosina 1996–2004 syntynyttä lasta, joita seurattiin pisimmillään yhdentoista vuoden ajan. Lasten ruokavaliota tutkittiin 3 ja 6 kuukauden iässä sekä 1–6-vuoden ikäisinä vuoden välein. Lapsilla oli lisääntynyt perinnöllinen alttius sairastua tyypin 1 diabetekseen.
Tutkimustuloksista ei voida tehdä koko väestöä koskevia johtopäätöksiä. Kyseessä on lajissaan ensimmäinen tutkimus, jossa lapsen ravintoa on tutkittu usean vuoden ajan eri ikävaiheissa, ja jossa on katsottu ruoankäytön yhteyksiä tyypin 1 diabeteksen esiasteen kehittymiseen. Aiheesta tarvitaan vielä lisää tutkimusta.
Tyypin 2 diabeteksessa päinvastoin ruokavaliolla on suuri merkitys. Tyypin 2 diabetesta esiintyy myös lapsilla, vaikkakin hyvin vähän. (TK)
Lähde: American Journal of Clinical Nutrition 2012; 95 (numero 2) (painossa). Artikkeli verkossa.