Ristiriitaista ohjeistusta diabeetikoille
24.05.2010 08:18
Joka neljäs tyypin 2 diabeetikko kokee hoitoonsa liittyvän ohjauksen ristiriitaiseksi, ilmenee lääkeyritysten tekemästä kyselystä.
Tyypin 2 diabeteksen hoitoa Suomessa pidetään pääosin hyvänä, mutta noin joka neljäs tautia sairastava kokee, että hänen hoidon yhteydessä saamansa tieto ja ohjaus on ristiriitaista.
Tulos selviää tuoreesta lomakekyselytutkimuksesta, johon vastasi 2002 tyypin 2 diabeetikkoa. Lomake jaettiin Diabetes-lehden välissä ja sen toteuttivat lääkeyrityksen Bristol-Myers Squibb ja AstraZeneca.
Suomen Diabetesliiton ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikka pahoittelee tulosta.
– Näinhän ei tietenkään saisi olla. Terveyttä edistävillä elintavoilla ja omahoidolla on keskeinen rooli diabeetikon tulevassa hyvinvoinnissa. Ohjauksen tulisi olla konkreettista ja potilaan arkielämästä lähtevää. Henkilökunnan pitää sopia yhdessä pelisäännöistä.
Kyselyyn vastanneet saivat eniten tietoa sairauden hoidosta terveydenhuollon ammattilaisilta. Vastaajat pitivät parhaina tietolähteinään lääkäreitä, hoitajia sekä diabetesyhdistyksiä ja -liittoa julkaisuineen. Miehet nojasivat hieman enemmän lääkäreiden tietoon, kun taas naiset etsivät neuvoja myös lehdistä ja internetistä.
Kyselyyn vastanneet edustivat hyvin tyypin 2 diabeteksen potilasryhmää, sillä 70 prosenttia vastaajista oli yli 60-vuotiaita. Kyselyyn vastanneista 43 prosenttia käytti insuliinihoitoa joko yksin tai yhdessä tablettilääkkeiden kanssa. (IK)