Apteekkari
maanantai 29.04.2024

Risikko kannustaa suomalaisia ottamaan pandemiarokotteen

17.12.2009 15:26

Terveysviranomaiset toivovat kaikkien suomalaisten ottavan influenssa A(H1N1)v-rokotteen. Rokotuskattavuus pitää saada riittäväksi, jos halutaan minimoida toisen influenssa-aallon vaikutukset.

Toinen aalto iskee Suomeen todennäköisesti kevään tai syksyn aikana.

- Toivon, että suomalaiset olisivat rokotusten ottamiselle hyvin myötämielisiä, sanoo peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.).

Ensimmäisen epidemia-aallon huippu on ohi koko maassa. Terveydenhuollon kuormitus on rokotuksia lukuun ottamatta palautunut lähes normaaliksi. Tähän mennessä rokotteen on saanut 1,3 miljoonaa suomalaista, ja taudin on sairastanut arviolta parisataatuhatta. Reilusti yli puolet kansalaisista on siis edelleen alttiita sairastumaan.

Rokotteita on tulossa riittävästi koko kansalle. Kaikki 5,3 miljoonaa rokoteannosta saadaan Suomeen ennen maaliskuuta.

Tähän mennessä rokotemyöntyvyys on vaihdellut paljon. Esimerkiksi terveydenhuollon työntekijöistä rokotteen on ottanut 80 prosenttia ja koululaisista 60-70 prosenttia. Viranomaiset ovat erityisen huolissaan 18-24-vuotiaista opiskelijoista, joiden rokotusmyöntyvyys on ollut heikko.

Osa A(H1N1)v-rokotteista voi jäädä käyttämättä. Asiantuntijat pohtivat ensi keväänä, mitä mahdollisille ylijäämärokotteille tehdään. On mahdollista, että tietyt ryhmät tarvitsevat toisen rokoteannoksen tehosteeksi.

- Vaihtoehtoja miettiessä täytyy olla tehtynä päätös, että rokotetta ei todellakaan käytetä itse. Silloin voidaan katsoa, olisiko muualla maailmassa kiinnostusta ostaa tai saada rokotteita, sanoo ylilääkäri Terhi Kilpi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Pandemrix-rokotteissa viruksen osat ja adjuvantti ovat erillään. Kilven mukaan pelkkää adjuvanttia voitaisiin käyttää tehosteena myös johonkin toiseen influenssarokotteeseen. Valmisteen kelpoisuusaika on ainakin 1-1,5 vuotta. (EE)

Takaisin