Rintasyöpää voitaisiin ehkäistä lääkkein, haitat vielä liian suuria
07.08.2019 15:47
Cohrane-katsauksen mukaan rintasyöpää voitaisiin ehkäistä samoilla lääkkeillä, joilla estetään sairauden uusiutumista. Suomessa haittoja pidetään hyötyjä suurempina.
Jos naisella on tavallista korkeampi rintasyöpäriski, sairauden puhkeamista voidaan ehkäistä samoilla lääkkeillä, joita käytetään estämään rintasyövän uusiutumista, todetaan tuoreessa Cochrane-katsauksessa.
Aromataasin estäjät näyttävät vähentävän rintasyöpäriskiä tamoksifeenia tehokkaammin. Niihin ei ole tutkimuksissa liittynyt laskimotukos- ja kohtusyöpäriskiä, jotka ovat tyypillisiä tamoksifeenin haittoja. Lääkkeiden pitkäaikaiskäytön turvallisuudesta kaivataan kuitenkin lisää tietoa.
Dosentti, syöpätautien erikoislääkäri Riikka Huovinen TYKS:n Syöpätautien klinikasta kertoo, että Suomessa ei juuri anneta rintasyöpäriskiä vähentävää lääkitystä terveille naisille, koska lääkkeisiin liittyy aina haittoja. Ehkäisevä lääkitys ei kuulu myöskään valtakunnalliseen rintasyövän hoitosuositukseen.
– Terveille naisille aiheutuvat haittavaikutukset eivät saisi olla ainakaan merkittävämpiä kuin rintasyöpäriskin pienenemisestä saatavat hyödyt. Tamoksifeeni aiheuttaa hyvin pienen laskimotukos- ja kohtusyöpäriskin, mutta sitäkään ei tietenkään saisi olla, hän kuvailee.
Riskin määrittäminen on vaikeaa
Aromataasin estäjiin voi liittyä elämänlaatua heikentäviä haittoja, kuten kuumia aaltoja ja nivelkipuja. Nämä lääkkeet soveltuvat vain vaihdevuodet ohittaneille naisille. Tamoksifeeni ja sen sukulaiset, esimerkiksi raloksifeeni ja lasofoksifeeni, sopivat kaiken ikäisille.
Huovinen huomauttaa, että yksilöllisen rintasyöpäriskin määrittäminen ei ole kovin helppoa. Kriteerit ovat vaihdelleet tutkimuksissa.
– Jos naisella on geenitestillä todettu BRCA1- tai BRCA2-geenimutaatio, riski on silloin niin suuri, että suositellaan molempien rintojen ja munasarjojen poistoa. Jos siihen ei haluta mennä, suositellaan vuosittaista seurantaa, Huovinen toteaa.
Cochrane-katsauksessa oli mukana kuusi satunnaistettua, lumekontrolloitua tutkimusta, joihin osallistui yhteensä yli 50000 naista.