Professori: Sukupuolten eroista yrittäjyydessä pitää puhua
01.11.2016 14:00
Professori Anna-Maija Lämsä on tutkinut naisjohtajuutta miltei parikymmentä vuotta. Kun hänen ensimmäinen tutkimusartikkelinsa aiheesta julkaistiin 2001, hän ajatteli, että aihe on pian vanhentunut.
Sukupuolten eroista työelämässä kannattaa ja pitää yhä puhua, sanoo Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun professori Anna-Maija Lämsä.
Näin silti, vaikkei erojen korostaminen ristiriidatonta olekaan.
– Nais-etuliite tuottaa sukupuolistuneisuutta, se on hyvä ja huono asia yhtä aikaa, hän sanoo.
Hyvää on se, että erottelun avulla voidaan tuoda esiin monia sukupuoleen liittyviä erityisiä kysymyksiä, jotka muuten jäisivät piiloon.
Näitä asioita ovat muun muassa perheen perustamiseen ja lapsista tai iäkkäistä vanhemmista huolehtimiseen liittyvät kysymykset, jotka yhä vaikuttavat naisten yrittäjyyteen ja työllisyyteen.
Huonoa naisyrittäjyydestä puhumisessa on se, että puhumalla ”naisyrittäjistä” tuotetaan mukamas yhtenäistä ryhmää, joka todellisuudessa on hyvin heterogeeninen.
Tasa-arvo syntyy molempien valinnanmahdollisuuksien edistämisestä
Naisten asemaa työelämässä ja yrittäjyydessä edistää miesten perhe-työ-elämän kehittäminen, Lämsä sanoo.
– Kun miehet jäävät entistä useammin perhevapaalle, naisten mahdollisuudet työelämässä ja yrittäjinä kohenevat.
Tasa-arvo tarkoittaa Lämsälle sitä, että naisilla on samanlaiset mahdollisuudet lähteä yrittäjiksi kuin miehillä. Ja jos he lähtevät, heillä tulee olla samanlaiset mahdollisuudet myös edetä yrittäjyydessä kuin miehillä.
Lämsä on tutkinut naisjohtajuutta miltei parikymmentä vuotta. Kun hänen ensimmäinen tutkimusartikkelinsa aiheesta julkaistiin 2001, hän ajatteli, että aihe on pian vanhentunut.
– Mutta eihän se ole, sukupuolten ero yrittäjyydessä ja johtajuudessa on yhä olemassa.
Farmasia-ala kuitenkin miehistyy pikku hiljaa. Vuonna 2001 farmasian opiskelijoista vain noin joka kymmenes oli mies; nyt heitä on noin neljännes opiskelijoista.
Professori Anna-Maija Lämsä on tähän tyytyväinen; hänestä olisi hyvä, ettei apteekkarikunnan sukupuolijakauma kasvaisi enää vinommaksi. Se heikentää tasa-arvoa, tavalla tai toisella.
– Vähemmistöasema näyttää olevan miehille hyödyksi, heistä tulee herkästi arvokkaita ainokaisia. Naisille vähemmistönä oleminen merkitsee usein sen sijaan heikompaa asemaa.
Takaisin
Kommentit (1)
"- Kun miehet jäävät entistä useammin perhevapaalle, naisten mahdollisuudet työelämässä ja yrittäjinä kohenevat."
Mihin ylläoleva perustuu? Siihenkö, että miesten jäädessä perhevapaalle naisten ei tarvitse jäädä kotiin hoitamaan lasta, mikä antaisi naisille enemmän aikaa tehdä töitä ja yrittää? Jos näin, onko aiheesta tehty tutkimusta joka vahvistaisi väitettä? Kyllähän se varsin loogiselta toki vaikuttaisi, mutta olisi mielenkiintoista saada vähän pohjustusta.