Potilasvahinkojen määrä halutaan puolittaa
08.09.2011 14:00
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos käynnistää sairaaloiden, terveyskeskusten ja kansallisten toimijoiden kanssa nelivuotisen Potilasturvallisuutta taidolla -ohjelman.
Ohjelmalla pyritään vahvistamaan potilaiden turvallisuuden huomioivaa hoitokulttuuria ja puolittamaan potilaille hoidossa aiheutuvien haittojen määrä vuoteen 2020 mennessä.
Useissa maissa tehtyjen potilasturvallisuuskartoitusten pohjalta on arvioitu, että joka kymmenes sairaalapotilas kärsii hoidon seurauksena haittaa, joka sadas potilas saa vakavan haitan ja yhdellä tuhannesta haitta tai virhe voi johtaa kuolemaan.
Yleisimpiä haittatapahtumia ovat hoitoon liittyvät infektiot, väärä tai viivästynyt diagnoosi, lääkitysvirhe, kirurginen virhe, laitevirhe ja inhimillinen virhe.
Jopa puolet nykyisistä haittatapahtumista voitaisiin estää ennakoimalla systemaattisesti riskejä, järjestelmällisellä johtamisella, seurannalla ja koulutuksella sekä ottamalla opiksi jo tapahtuneista vaaratilanteista.
– Terveydenhuollon toimintayksiköiden tulee uuden lain mukaan laatia potilasturvallisuussuunnitelmat, kertoo kehittämispäällikkö Pia Maria Jonsson THL:stä.
Virhetilanteiden hallintaan on jo olemassa toimivia työkaluja, kuten leikkauksien yhteydessä käytettävät tarkistuslistat, käsihygieniaohjeet ja potilaiden tunnistamista varmistavat viivakoodilla toimivat rannekkeet.
Lääketeollisuudelle lähtee viesti siitä, että lääkkeiden nimien tulee selvästi erottua toisistaan.
Potilasturvallisuutta käsiteltiin torstaina toisessa kansallisessa potilasturvallisuuskonferenssissa Helsingissä. Tapahtumassa esiteltiin myös lääkkeiden koneellista annosjakelua. Apteekkariliiton Lääkehoitosuunnitelmatyöryhmä oli laatinut konferenssiin postereita, joissa käsiteltiin apteekkien lääkitysturvallisuuden itsearviointiin kehitettyä mittaristoa sekä sitä, miten apteekit voivat auttaa lääkehuollon kehittämisessä ja lääkehoitosuunnitelman laatimisessa. (EE-EK)
Potilasturvallisuusopas ->