Apteekkari
keskiviikko 04.12.2024

Porvoossa paiskitaan 12 tunnin työvuoroja


Porvoon Uusi Apteekki 23.03.2020 14:17

Porvoon Uusi Apteekki perui lomat ja jakoi henkilökunnan kahtia koronaepidemian ajaksi. Työssä ollaan vuoropäivinä, kellon ympäri kerrallaan.

Kun kaupoista ja apteekeista alkoivat maaliskuun alkupuolella käsidesit loppua, Porvoon Uusi Apteekki oli ensimmäisiä, jotka aloittivat oman käsidesin valmistuksen. Siitä pitäen apteekissa onkin riittänyt tekemistä.

– Se määrä, joka käsidesiä nyt menee, on aivan käsittämätön, kuvailee Porvoon Uuden Apteekin apteekkari Jari Hanski.

Hanskin arvion mukaan käsidesiä ostetaan noin 70 litraa päivässä, vaikka sen myyntiä on rajoitettu.

– Jos emme rajoittaisi, päivän ensimmäinen asiakas veisi varmasti kaiken.

Ohjeita on kuunneltu

Apteekeissa on viimeksi kuluneet pari viikkoa kamppailtu paitsi käsidesin, myös tavallisten särkylääkkeiden riittävyyden kanssa. Myös Hanskin apteekissa on aika ajoin ollut aukkoja hyllyissä yksittäisten särkylääkkeiden kohdalla.

Ruuhkaa on riittänyt, mutta varsinaista paniikkitunnelmaa ei Hanskin mukaan ole ollut sen enempää asiakkaiden kuin apteekin henkilöstönkään keskuudessa.

Hanskin mukaan ihmiset ovat hyvin perillä tilanteesta.

– Sinä päivänä, kun yli 70-vuotiaita kehotettiin pysyttelemään kotona, apteekkiin tuli ikäihmisiä, jotka kertoivat ostavansa lääkkeet nyt ja siirtyvänsä sen jälkeen karanteeniin. Sen jälkeen enenevissä määrin asiakkaina on käynyt naapureita, omaisia ja lapsia, jotka hakevat lääkkeitä läheiselleen. Pariskunnista asioimaan tulee vain toinen. Kyllä ohjeita on selvästi kuunneltu. Asiointia mietitään ja liikettä vähennetään, Hanski kiittelee.

Apteekki tarjoaa Facebook-sivuillaan myös lääkkeiden kotiinkuljetusta, ja palvelua on Hanskin mukaan käytettykin.

Porvoon Uusi Apteekki kuljettaa lääkkeitä myös kotiin. Proviisori Lauri Itkonen on lähdössä viemään pikatoimitusta asiakkaalle.

Varovaisuutta noudatetaan

Apteekkien henkilökunta on koronaepidemian niin sanotussa etulinjassa. He kohtaavat päivittäin satoja asiakkaita, ja pyrkivät samalla varmistamaan, että sekä asiointi että työskentely on turvallista.

Niinpä apteekeissa on ryhdytty erilaisiin varotoimiin tartuntavaaran pienentämiseksi. Porvoon Uudessa Apteekissa asiakkaaseen tai tämän tavaroihin ei kosketa, ei edes kelakorttiin. Siitä luetaan viivakoodi niin, että asiakas itse ojentaa kortin luettavaksi.

Jokainen työntekijä myös miettii, miten asiakkaiden kanssa apteekissa liikkuu ja toimii.

Normaalisti lapsia varten esillä olevat lelut on kerätty pois, ja asiakkaiden käyttöön on asetettu käsidesiä sekä apteekin sisääntulon lähettyville että reseptitiskeille.

Henkilökunnalle on annettu ohjeet käsienpesuun, ja keskeiset kosketuspinnat siivotaan parin tunnin välein.

Munat kahteen koriin

Apteekin henkilökunta on varautunut epidemian pahenemiseen siten, että koko joukko on jaettu kahteen ryhmään: A-ryhmään ja B-ryhmään. Ryhmät työskentelevät vuoropäivinä, 12 tuntia kerrallaan. Toista vetää Hanski itse, toista proviisori. Ryhmät eivät ole fyysisesti tekemisissä toistensa kanssa. Edes apteekkari ei tule apteekkiin silloin, kun toinen ryhmä on työvuorossa.

Näin pyritään takaamaan, että apteekissa riittää henkilöstöä, vaikka yhdessä vuorossa joku saisi tartunnan ja sairastuisi.

– Me olemme koko ajan tekemisissä asiakkaiden kanssa, mikä nostaa tartuntariskiä. Siksi olemme niin sanotusti jakaneet munat kahteen koriin. Jos joku sairastuu ja kyseinen ryhmä joutuu kokonaisuudessaan karanteeniin, pystymme vielä puolittamaan toisen ryhmän ja pitämään apteekin sillä porukalla auki, Hanski sanoo.

Viikonloppuisin toiminta pyritään pyörittämään normaalia pienemmällä miehityksellä, jotta molemmista ryhmistä päästäisiin aika ajoin myös viikonloppuvapaalle.

Farmaseutti Tia Seppänen ottaa vastaan puhelintilauksia.

Tekemisen meininki

Hanskin mukaan henkilöstä on sopeutunut poikkeukselliseen järjestelyyn hyvin. Siitäkin huolimatta, että lomat on kevään osalta peruttu ja lomilleen jo ehtineet on kutsuttu takaisin töihin.

– Porukalla on tekemisen meininki. Olen todella ylpeä henkilökunnastamme. Meillä on täällä kova osaaminen, ja sitoutuminen on upeaa.

Avuksi ovat tulleet myös naapuriyritykset. Viereinen ravintola toimittaa työvuorolaisille ruuat niin kauan kuin ravintola itse pysyy auki. Lisäksi pitkässä vuorossa jaksamista avitetaan tilaamalla esimerkiksi iltapalasämpylät ja välipalaa koko porukalle.

Yhteishenkeä pidetään ryhmien kesken yllä viestien välityksellä.

– Lähettelemme viestejä ja valokuvia, kun emme muuten näe toisiamme. Juuri tuli Whatsappiin kuvia A-ryhmäläiseltä. Siellä näköjään ulkoillaan ja nautitaan keväästä, Hanski kertoo.

Takaisin