Opiaatit yhä yleisin syy hakeutua päihdehoitoon
15.09.2010 12:53
Opiaattien käyttäjien osuus hoitoon hakeutuneiden huumeiden käyttäjien keskuudessa on kasvanut voimakkaasti koko 2000-luvun ajan.
Opiaattien käyttäjien osuus hoitoon hakeutuneiden huumeiden käyttäjien keskuudessa on kasvanut voimakkaasti koko 2000-luvun ajan, selviää tuoreesta Päihdehuollon huumeasiakkaat 2009 –tilastoraportista.
Samaan aikaan niin stimulanttiryhmään kuuluvan amfetamiinin kuin myös kannabiksen käyttäjien osuus on laskenut. Tämä kehitys on nähtävissä niiden huumeidenkäyttäjien osalta, jotka ovat hakeutuneet hoitoon. Kehitys ei kerro suoraan huumeiden käytön trendeistä Suomessa.
Opiaattien vuoksi hoitoon hakeutuneiden osuus päihdehuollon huumeasiakkaista kasvoi edelleen vuonna 2009, ja opiaatit olivat yleisin (55 %) hoitoon hakeutumiseen johtanut ensisijainen ongelmapäihde. Tästä joukosta yli kolmannes (33 %) oli hakeutunut hoitoon buprenorfiinin ongelmakäytön takia. Buprenorfiinin vuoksi hoitoon hakeutuneet olivat käyttäneet pääosin Subutexia®, kun taas buprenorfiinin lisäksi naloksonia sisältävää Suboxonea® ensisijaisena ongelmapäihteenä käyttäneitä oli vähän. Esimerkiksi heroiinin takia hoitoon oli hakeutunut vain 2 prosenttia potilaista.
Muita ensisijaisia hoitoon hakeutumiseen johtaneita ongelmapäihteitä olivat stimulantit (16 %), alkoholin ja huumeiden sekakäyttö (12 %), kannabis (10 %) sekä hypnootit ja sedatiivit (7 %). Alkoholin ja huumeiden sekakäyttö laski edellisvuodesta kuusi prosenttiyksikköä. (IK)