Omega-3-rasvahapot voivat vähentää kohtalokkaita sydänkohtauksia
03.08.2016 09:01
Paljon omega-3-rasvahappoja ravinnostaan saavat kuolevat sydänkohtaukseen muita harvemmin, tuore tutkimus osoittaa.
Kalasta ja kasviöljyistä saatavat omega-3-rasvat on yhdistetty sydänhyötyihin aiemminkin, mutta monet tutkimukset ovat myös päätyneet epäselvempiin tuloksiin.
Epäselvyyttä on aiheuttanut etenkin se, että yleensä tutkimuksissa omega-3-rasvojen saantia arvioidaan vain osallistujien kyselyhaastatteluiden perusteella.
Nyt julkaistussa tutkimuksessa omega-3-rasvojen saanti mitattiin potilaiden veri- ja kudosnäytteistä, mikä tekee tuloksista luotettavampia.
Tulosten perusteella paljon omega-3-rasvahappoja saavien riski menehtyä sydänkohtaukseen on noin 10 prosenttia pienempi kuin muiden osallistujien.
Omega-3-rasvat eivät vaikuttaneet ei-kohtalokkaiden sydänkohtausten määrään.
Havaittu 10 prosentin vähennys sydänkohtauskuolemissa ei ole kovin suuri, mutta samansuuntaisia tuloksia on saatu aikaisemmissakin tutkimuksissa.
Runsas omega-3-rasvahappojen saanti on yhdistetty myös mm. pienempään dementiariskiin.
Tutkimus julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä, ja siinä yhdistettiin ja analysoitiin 19 tutkimuksen ja 46 000 potilaan tiedot. Potilaat olivat keskimäärin 59-vuotiaita eivätkä olleet sairastaneet sydänkohtauksia ennen tutkimusta. Seurannan aikana 8 000 osallistujaa sai sydänkohtauksen, joista 2 800 oli kohtalokkaita.
Suomessa sydänkohtaukseen sairastuu vuosittain noin 25 000 henkilöä. Kohtauksista 13 000 johtaa kuolemaan.
Takaisin