Apteekkari
maanantai 25.11.2024

Oliiviöljy ja pähkinät voivat parantaa metabolisen oireyhtymän


24.10.2014 10:35

Pähkinöiden ja oliiviöljyn lisääminen päivittäiseen ruokavalioon voi parantaa metabolisen oireyhtymän sitä potevilta suuren riskin potilailta. Ne eivät silti estä sairastumasta oireyhtymään.

Espanjalaiset tutkijat havaitsivat, että noudattamalla viisi vuotta pähkinöillä tai oliiviöljyllä vahvistettua ruokavaliota metabolinen oireyhtymä katosi noin kolmanneksen todennäköisemmin kuin vertailuryhmässä. Vertailuryhmäläiset saivat vain opastusta vähärasvaisen ruokavalion noudattamiseen.

Vaikutus johtui todennäköisesti vyötärölihavuuden vähentymisestä ja veren glukoositasojen laskusta, joka havaittiin varsinkin oliiviöljyryhmässä. Keskivartalolihavuus väheni myös pähkinäryhmässä, mutta glukoositasot pysyivät ennallaan.

Tutkijat havaitsivat pähkinöiden ja oliiviöljyn suotuisat vaikutukset jo aiemmassa tutkimuksessaan, mutta siinä analysoitiin vain 1 200 potilasta ja seuranta kesti vain vuoden. Nyt julkaistut havainnot perustuvat 5 800 potilaan viisivuotiseen seurantaan, minkä ansiosta tulokset ovat luotettavampia.

Tutkimukseen osallistuneet satunnaistettiin kolmeen ryhmään, joista yksi toimi verrokkiryhmänä ja muissa pyrittiin noudattamaan pähkinöillä tai oliiviöljyllä vahvistettua Välimeren alueen perinteistä ruokavaliota. Osallistujat olivat 55–80-vuotiaita, ja heillä oli useita sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä.

Tulokset julkaistiin Kanadan lääkäriliiton CMAJ-lehdessä.

Metabolinen oireyhtymä tarkoittaa tilaa, jossa yhdistyvät vyötärölihavuus, poikkeava glukoosi- ja rasva-aineenvaihdunta sekä kohonnut verenpaine. Siihen liittyy suurentunut sydän- ja verisuonisairauksien, tyypin 2 diabeteksen ja yleisen kuolleisuuden riski. Metabolista oireyhtymää potee joka kolmas keski-ikäinen suomalainen.

UUTISPALVELU DUODECIM

Takaisin